April 12, 2019


Lening Saramaccakanaal heeft spoedkarakter


April 12, 2019

Met de ondertekening van de leenovereenkomst, gesloten tussen Suriname en de Wereldbank door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, werd gisteren na bijkans dertig jaar weer zaken gedaan met deze bank. De leenovereenkomst bedraagt US-dollar 35 miljoen. De gelden zullen onder andere besteed worden aan de rehabilitatie van het Saramaccakanaal en aan capaciteitsversterking binnen de overheid voor het beheer en onderhoud van het kanaal. PL-parlementariër William Waidoe zegt desgevraagd, dat hij een voorstander is van de lening. Volgens hem is het tijd dat dit kanaal wordt aangepakt. De parlementariër zegt dat het voor hem niet uitmaakt als de rehabilitatie voor de verkiezingen plaatsvindt, omdat het project een spoedkarakter heeft. ”Als ik tegen dit project ben, dan meen ik het niet met mijn land’’, zegt hij. Waidoe hoopt dat het project goed uitgevoerd wordt. “De gelden moeten niet gaan in zakken van mensen die er geen belangen bij hebben.” Wat het aantal leningen betreft dat de regering heeft afgesloten, zegt Waidoe: ‘’We kunnen het er allemaal over eens zijn dat er binnen een korte tijd heel wat leningen zijn genomen, maar per slot van rekening is het de regering die dat bepaalt.’’ Het ligt in de bedoeling dat de rehabilitatie van het Saramaccakanaal een bijdrage zal leveren aan de ontwatering van Paramaribo bij zware regenbuien. Het project wordt uitgevoerd door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie en zal ongeveer vijf jaar duren.