Swami Paramtej: ‘Evolutie doorbreken door meditatie en realisatie dood’

Art of Living Suriname (AoL) heeft gisteren een lezing gehouden met als onderwerp: Dood & Evolutie in het Yoga Peetha Happiness Centre aan de Picassostraat. De lezing werd gehouden door de bekende spreker en Senior Art of Living facilitator, Swami Paramtej.  Dood is onze grootste angst. Gedurende ons hele leven zijn wij bang om dood te gaan. We denken dat dit het ergste is wat ons kan overkomen. Wanneer we niet (veel) weten over de dood, dan kan dat ook zorgen voor depressie, omdat we dan onbewust dit leven als onsterfelijk beschouwen.

Paramtej gaf aan dat mensen zich vaak genoeg niet bewust zijn van de dood en daarom elke dag weer als een normale dag ervaren om de dagelijkse routine van werken, koken etc. te herhalen. Hij noemde als voorbeeld een vakantietrip naar het buitenland voor een bepaalde tijd en dat er dan zoveel als mogelijk wordt gedaan om te genieten van zo een vakantie, omdat men zich ervan bewust is dat de vakantie na een week weer voorbij is. Hij benadrukte dat het leven ook een vakantie is en als wij dit beseffen, dat wij dan elk moment zullen aangrijpen om te leven. “Dan pas leef je”, zei de swami.

Hij gaf aan dat vooral mensen die zich richten op aardse goederen, voor de dood vrezen. Mensen die door hebben dat het leven niet permanent is, niet aan de dood denken, maar van het leven genieten. Evolutie is volgens hem niets anders dan het doorbreken van de cyclus van het leven. De swami legde uit dat het leven niet permanent is, maar de ziel wel. “Als wij dat realiseren, dan zijn wij een stapje dichterbij evolutie”, aldus Paramtej. Hij gaf aan dat de mens alle ervaringen wil opdoen om dichterbij volmaaktheid te komen en daarom ook steeds weer terugkomt.

Er was veel belangstelling voor de lezing. De vragen uit het publiek waren uiteenlopend. “Wat gebeurt er na de dood?”, was een van de vragen uit de zaal. Paramtej gaf aan dat na de dood het lichaam sterft, maar de ziel blijft voortleven en door de impressies die gemaakt zijn door de mind genoodzaakt is terug te komen in een ander lichaam. Volgens hem zal dit zich herhalen zolang de mind impressies blijft maken.

Op de vraag als het mogelijk is om uit de cirkel van leven en dood te komen, antwoordde de swami: ‘’Ja, dit is mogelijk, wanneer de mind geen impressies meer heeft. Je bent dan vrij.’’ Hij legde uit dat het wegvegen van impressies alleen door meditatie kan. Volgens Paramtej kunnen we ons voorbereiden op de dood vanaf het moment dat wij bewust zijn van de dood.

Is onze dood al vastgesteld bij geboorte? “Ja, de dood van een ieder is al vastgesteld bij geboorte. Goede astrologen kunnen jou dit vertellen, maar om chaos te voorkomen wordt het niet gedaan”, zei Paramtej. Wat is het verschil tussen mediteren en bidden? De swami gaf aan dat bidden wordt gedaan aan God om bijvoorbeeld iets gedaan te krijgen en dat mediteren inhoudt tot jezelf komen om een te worden met de goddelijkheid. Swami Paramtej is een gerenommeerd spreker die al langer dan tien jaar de wereld rondreist om mensen technieken aan te reiken om hun volle potentie te benutten, leren om te gaan met emoties en zich te ontdoen van stress.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles