‘Soerdjan deed niets voor de agrariërs’

De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) zegt zeer teleurgesteld te zijn in minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), die zijn ontslag heeft ingediend. Diego Rodriquez, lid van de FSA, zegt aan De West, dat Soerdjan de eerste minister is geweest, die op voordracht van de sector is geplaatst. “Het waren zelfs sub-organisaties van de federatie die de gelegenheid hebben gekregen van de president om iemand voor te dragen, maar de minister deed echter niets terug voor de boeren.”
De federatie vindt het oneerlijk dat de minister precies een jaar heeft gezeten en nu zal genieten van zijn privileges, terwijl hij de agrarische sector in de kou heeft laten staan. Op 15 maart heeft de federatie een brief gericht aan de president, waarin aandacht is gevraagd voor het volgende: minimale tot geen communicatie tussen de minister en de agrarische sector, geen uitvoering geven aan dringende beleidsgebieden zoals voedselveiligheid, plantgezondheidsonderzoek, ziektemonitoring, verwaarlozing van de melk-rundveesector en visserijbeleid; minimale implementatie van projecten zoals SAMAP; geringe betrokkenheid van de private sector bij implementatie van diverse projecten met een totale waarde van meer dan USD 100 miljoen; geen synergie en communicatie tussen deskundigen en het overige personeel van LVV en de minister en de totale achteruitgang van de agrarische sector.
Rodriquez gelooft niet in het argument van Soerdjan, namelijk dat hij zijn portefeuille ter beschikking stelde aan de president, omdat hij zich gedwongen voelde om vergunningen aan de zes Chinese hektrawlers te verstrekken. Soerdjan zei dat er naar mogelijkheden gekeken zou worden om een nieuwe klasse te introduceren om ze te accommoderen, maar de visserijsector heeft ervoor gezorgd dat dit niet gebeurde. De sector vond dat de hele zeebodem omgeploegd zou worden en de habitat en kraamkamers van de vissers kapotgemaakt zou worden. De minister wilde daarom geen documenten overleggen aan de federatie om te laten zien dat die trawlers afgekeurd zijn. “Wij hebben hem constant benaderd gezien de chaotische situatie hieromtrent.” Volgens Rodriquez hebben de vissers uiteindelijk zelf een rechtszaak moeten aanspannen tegen LVV, zodat de trawlers uit ons gebied weg moesten.
Voor wat betreft de agrariërs, is er een overeenkomst met de FSA, maar Soerdjan wilde zich niet daaraan houden. “We hebben net een keer vergaderd en daarna zijn we nooit meer ontvangen door de minister.” Ook moest de FSA een matrix opstellen voor de minister met daarin alle problemen uit de sector, maar heeft verder niets mee gedaan. Wat het SAMAP-project betreft, heeft de federatie meerdere malen gevraagd naar promotie naar het volk toe, maar de stakeholders moesten dit afdwingen. Ook bij de launch van SAMAP zijn de boeren niet uitgenodigd.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles