PL bekommert zich om kleine partijen

De Pertjajah Luhur (PL) is voornemens om de waarborgsom die politieke partijen moeten betalen bij deelname aan de verkiezingen, voor te schieten. Dit bedrag ligt, afhankelijk van de grootte van de partij, tussen de SRD 80.000 en SRD 100.000. Voor elk lid betaalt een partij SRD 25.
De PL wil kleine partijen helpen die financieel niet in staat zijn dit bedrag op te brengen. Partijen die zich aanmelden voor de lening, moeten wel aan kunnen tonen dat zij kunnen voldoen aan de 1 procentregeling. “Ze moeten kunnen aantonen in welk gebied zij verzekerd zijn van stemmen”, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo Hij benadrukt dat alleen partijen moeten meedoen aan de verkiezingen indien zij verzekerd zijn van verkiezingswinst. Volgens Somohardjo leven we in een democratische rechtstaat en moet elke partij de mogelijkheid krijgen deel te nemen aan de verkiezingen. Het ontbreken van voldoende financiële middelen, moet volgens hem geen drempel vormen voor deelname.
Somohardjo zegt dat het voor zijn partij geen probleem is om de waarborgsom te betalen, omdat zij bij elke verkiezing verzekerd is van winst. Hij is verder van mening dat na het behalen van het aantal zetels, de partij meteen haar waarborgsom terugbetaald krijgt. Somohardjo pleit voor een efficiënte en snelle afhandeling door het Centraal Stembureau, het orgaan dat belast is met het beheer van dit bedrag.

More
articles