Protestactie om burgers bewust te maken

Phil Soemita, hoofdbestuurslid van Strei!, heeft op eigen initiatief een protestactie gepland voor aanstaande donderdag bij het kantongebouw aan de Grote Combéweg. De actie start om 9:00u. Op deze dag zal de rechter ook een uitspraak doen in de kortgedingzaak die Strei! had aangespannen tegen de overheid met betrekking tot de Wet Rij- en Voertuigenbelasting.
Soemita zegt in gesprek met De West, dat hij het volk ervan bewust wil maken dat het beleid dat de regering sinds 2010 tot op heden voert, heeft geresulteerd in de economische malaise waarin wij nu leven. Voordat Soemita lid werd van Strei!, probeerde hij al via filmpjes op sociale media, de burgers bewust te maken van het regeringsbeleid. Ook heeft hij samen met de groepen We zijn Moedig, The Next Generation Movement en Strei!, acties gevoerd.
Soemita benadrukt dat de protestactie een duidelijk signaal moet geven aan de regering, dat het beleid dat zij voert, het volk bergafwaarts brengt. Soemita die ondernemer is, merkt op dat het steeds moeilijker wordt om zaken te doen in Suriname vanwege de devaluatie en inflatie. Soemita benadrukt dat de actie niet bedoeld is om druk uit te oefenen op de rechterlijke macht, maar om de regering te laten zien dat ze slecht regeert. Voor hem maakt het niet uit hoeveel mensen er zullen komen. “Belangrijk is de impact die wij maken”, zegt Soemita.
Activist Lionel Zweers zal ook deelnemen aan de actie. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat burgers de problemen kenbaar maken. Hij is van mening dat deze regering niet van transparantie houdt. Zweers betreurt het dat de regering bepaalde groepen in de samenleving vrijstelt van de rij- en voertuigenbelasting. Hij is een fel tegenstander van deze wet en eist nog steeds dat deze wordt teruggedraaid. “Indien het om een rechtvaardige belasting zou gaan, dan zou een ieder deze belasting moeten betalen”, zegt de activist. Hoewel hij weet dat de uitspraak van de rechter beide kanten op kan gaan, hoopt hij dat er uitspraak in voordeel van het volk komt. “Ik heb het volste vertrouwen in onze rechterlijke macht”, aldus Zweers.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles