Hanshi Remie Burke bevordert naar 9e dan karate

Remie, The one armed warrior, Burke is op zaterdag 16 maart bevorderd tot 9e dan karate in de stijl Goju Ryu. De bevordering werd gedaan door 10e dan Goju Ryu master Joe Anon in de oefenzaal in Hialeah, Miami,Florida.

Burke werd samen met zijn vroegere leerling Lorenzo Grebnijw bevorderd. Lorenzo Grebnijw werd bevorderd tot 6e dan karate. Hij is woonachtig in de Verenigde Staten van Amerika. Beide vechtsporters zijn lid van de Goju Ryu-school van Joe Anon en tevens lid van de Nisei Goju Ryu-school van de Grand master10e danner Herbie Thompson. Zowel Burke als Grebnijw is instructeur in beide Goju Ryu stijlen.

Grebnijw startte met taekwondo en op 14-jarige leeftijd begon hij met thaiboksen bij Sparimaka onder leiding van Burke.

Burke is in Amerika vooral popular bij de hardere gevechtsonderdelen zoals Continuoussparring waarin hij 3 keer wereldkampioen is geworden. Als instructeur concentreert hij zich ook meer op dat onderdeel.

De bevordering vond plaats met bijbehorende ceremonie waarbij er Sake, Japanse rijstwijn, gedronken werd.

Goju Ryu werd in Amerika in 1957 geïntroduceerd door Peter Urban. Hij werd getraind door Gogen “The Cat” Yamaguchi. Gogen Yamaguchi was een leerling van de uitvinder van de Okinawa Goju Ryu Chojun Miyagi. Gogen Yamaguchi ontwikkelde de Japanse Goju Ryu stijl. Peter Urban ontwikkelde de Amerikaanse Goju Ryu beweging. Een leerling van Urban, Frank Ruiz genaamd, ontwikkelde de Ni-sei Goju Ryu stijl, wat tweede generatie Goju Ryu betekent. Herbie Thompson was leerling van Urban en Ruiz. Joe Anon komt uit de tak van Urban.

Kyokushinkai is de bekendste stijl in Suriname. Uitvinder Masutatsu Oyama ook wel Mas Oyama begon toen hij jong was met de Shoto-kan-stijl en na enige jaren trainen stapte hij over naar Goju Ryu, onder Gogen Yamaguchi. Hierna onwikkelde hij zijn eigen stijl, de Kyokushinkai.

Met de benoeming tot 9e dan is Burke in de regio Zuid-Amerika de contactpersoon voor de World Tiger and Crane Goju Ryu. Hij organiseert later dit jaar freestyle wedstrijden in Suriname waar alle stijlen aan kunnen participeren, jong en oud. De wedstrijden zullen bestaan uit Kata lopen, wapenwedstrijden, Pointsparring en Continuoussparring.

Remie Burke is behalve 9e dan Goju Ryu ook 8ste dan Nisei Goju Ryu, 8ste dan Kyokushinkai, 3e dan taekwondo, thaiboksinstructeur, boksinstructeur, referee en coach bij de USA Boxing en voorzitter van de Surinaamse Boks Bond.

More
articles