Bureau Staatsschuld moet transparant werken

Het Bureau voor de Staatsschuld is wederom ter sprake gebracht over de juistheid van zijn informatie die wordt gepubliceerd. Asiskumar Gajadien, VHP-parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën, zegt dat het bureau eraan moet werken om het vertrouwen van de gemeenschap terug te winnen. Dit kan volgens hem als het bureau onafhankelijk, eerlijk en transparant te werk gaat. Gajadien geeft aan dat zelfs de commissie niet alle gedetailleerde informatie krijgt. Hij stelt voor dat het bureau elke maand een overzicht publiceert van de leningen die zijn afgesloten door de regering, hoeveel de regering uit de afgesloten leningen heeft getrokken en wat er allemaal aan leningen is afgelost.
Jim Bousaid, ex-directeur van de Hakrinbank, heeft gisteren in het programma Welingelichte Kringen alarm geslagen over de misleiding vanuit het Bureau voor de Staatsschuld rond het beschikbaar stellen van SRD 670 miljoen aan voorschotten conform artikel 21 van de Bankwet. Volgens Bousaid heeft het bureau de voorschotten geboekt voor januari, terwijl deze beschikbaar zijn gesteld in maart. Bousaid onderbouwt zijn bevinding door erop te wijzen dat in de laatste weekstaat op 1 maart het bedrag open is op de post Voorschotten. Pas op 8 maart is de boeking verricht. Hij vindt dat er met spoed een correctie moet komen. Volgens hem gaat het om manipulatie van de samenleving en wordt Glenn Gersie, ex-governor van de Centrale Bank, verantwoordelijk gesteld voor het hebben meegewerkt aan monetaire financiering door de schuld te boeken in januari. Het Bureau voor de Staatsschuld ontkent hetgeen Bousiad naar voren heeft gehaald. Volgens het bureau staat op de geregistreerde schatkistpromesse 31 januari, die is aangeschreven door Gersie.
Gajadien constateert net als Bousaid dat het Bureau van de Staatsschuld een foutieve weergave heeft gegeven. Hij zegt dat door de ontbrekende weekbalansen niet nagetrokken kan worden hoeveel en wanneer er gelden zijn getrokken. Hij legt uit dat voor de publicatie van de laatste weekbalans, de werkrekening van de staat op 1 maart nog negatief was en uitgaande daarvan gesteld kan worden dat de trekking heeft plaatsgevonden. Opmerkelijk is dat de weekbalansen op de website van de Centrale Bank een storing hebben.
De politieke partij Strei! heeft op 15 augustus een klacht ingediend bij procureur- generaal (PG) Roy Badjnath Panday tegen de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad en administrateur- generaal bij het Bureau voor de Staatsschuld tevens ex- minister van Financiën, Adelien Wijnerman over het overschrijden van het obligoplafond per 31 december 2016. Wijnerman zou zich volgens Strei! schuldig hebben gemaakt aan het publiceren van onjuiste verslagen over de omvang van de diverse schulden van Suriname. Volgens het onderzoek van de PG is er geen sprake van het overtreden van het obligoplafond. Strei! vindt het Openbaar Ministerie onbekwaam en heeft inmiddels aangeklopt bij het Hof van Justitie. De procureur-generaal moet worden opgedragen om een goed onderzoek te doen naar het overschrijden van het leningenplafond.

 

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles