Samantha Gadjradj blijft liefst één termijn deken

Samantha Gadjradj is afgelopen zaterdag 23 maart gekozen als de eerste vrouwelijke deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA). Gadjradj is de echtgenote van Harish Monorath, de voormalige deken van de SOvA. Zij heeft met vier stemmen meer, gewonnen van de tegenpartij. “Ik had het niet verwacht, omdat ik maar één dag had om campagne te voeren. Maar gezien de aangrijpende gebeurtenissen voor de verkiezing, blijf ik het liefst maar één termijn aanzitten.” Een termijn telt drie jaar.
Gadjradj zegt aan de krant dat het beleid van het aftredende bestuur voortgezet zal worden, met daartussen enkele kleine veranderingen. Zij maakte duidelijk dat de voormalige denken goed werk heeft verricht, maar er zijn toch enkele zaken die zij wil aanpakken, zoals de communicatie naar de leden toe. Die moet volgens haar verbeterd worden. Zij gaat werken aan de eenheid onder collega’s. Tijdens de verkiezingscampagne merkte zij het tegenovergestelde. In totaal waren drie kort geding zaken aangespannen, waaronder twee tegen Monorath en één tegen haar. Het laatstgenoemde betrof de beschuldiging van fraude over haar nationaliteit. Deze zaak werd afgewezen door de rechter, maar kwam bij haar heel zwaar aan, zij zag het als een grote belediging. Zij hoopt niet dat er weer een kort geding zal worden ingediend over haar nationaliteit, want zij bezit de Surinaamse nationaliteit.
De twee kort geding zaken tegen Monorath vond zij ook onredelijk. Van het eerste was zij best verrast. Er is in januari een grote algemene leden vergadering gehouden, waarbij tachtig leden aanwezig waren. Er is gezamenlijk beslist over het contributie aspect, dat leden die niet hebben betaald niet gerechtigd zouden zijn om te stemmen. Volgens haar had niemand toen bezwaar. En vlak voor de verkiezingen werd er hierover een kort geding aangespannen. De tweede zaak is aangespannen door advocaat Gerold Sewcharan en de leden van zijn kantoor, omdat zij vinden dat Monorath niet voor de derde keer deken kan worden, omdat dit in strijd is met de Advocatenwet.

Samenwerken
In de Raad van Bestuur zijn van haar lijst Melin Gout en Chandra Algoe gekozen. Van de lijst Benito Pick, haar tegenkandidaat, zitten nu vier advocaten in het bestuur: Glenn van der San, Serena Essed, Murwin Dubois en Seema Doelam. Gadjradj zegt over twee weken de eerste vergadering te houden met het nieuwe bestuur. Ze vindt het top dat er nu ook leden van de tegenpartij in het bestuur zit. Met dit gemengde bestuur zal samen gewerkt worden aan de eenheid en rust binnen de advocatuur. “We komen uit twee kampen, maar vormen één team.’’ Het is volgens haar de meest ideale manier om de wenselijkheden van de tegenpartij aan te horen en daarna samen te brainstormen. Er zijn volgens haar ook extreme wensen van de tegenpartij, maar die zullen helaas niet gehonoreerd worden.

-door Kimberley Fräser-

More
articles