March 23, 2019


IN DE VAL GELOKT


March 23, 2019

Heel veel mensen worden nog steeds in de val gelokt ondanks de vele waarschuwingen. Het lijkt een gewoonte te worden dat kwaadwilligen namen van ministers gebruiken om burgers te misleiden. Zij doen het namelijk voorkomen alsof deze overheidstoppers leningen verstrekken. Er worden valse Facebook profielen aangemaakt en burgers worden benaderd. Onlangs is er weer een vals Facebook profiel opgedoken, ditmaal van vicepresident Ashwin Adhin. Ondanks de vele waarschuwingen, zijn er goedgelovigen die in de val trappen. Vaak kunnen de personen achter deze profielen niet getraceerd worden. De overheid zou samen met de politie en computerdeskundigen, er werk van moet maken om de zaak te onderzoeken en te achterhalen. Het feit dat deze kwaadwilligen niet ophouden, geeft aan dat deze methode goed voor hen werkt. De daders in beeld brengen, is dan ook van groot belang. Hoe geringer de pakkans, hoe aantrekkelijker een dergelijke vorm van oplichting is voor criminelen die gemakkelijk geld willen verdienen. Belangrijk is dat burgers weten dat regeringsleden het volk nooit via sociale media zullen benaderen om zaken te doen. Kwaadwilligen gebruiken dit voor het krijgen van persoonlijke informatie van burgers onder valse voorwendselen. Mensen worden ook gevraagd om hun rekeningnummers door te spelen voor het ontvangen van grote bedragen vanuit het buitenland. Momenteel heeft de politie enkele zaken in onderzoek waarbij namen van overheidstoppers misbruikt zijn. Behalve dat de regering via het Nationaal Informatie Instituut, NII, bekendmaakt wat er nu gaande is, zou het ook op zijn plaats zijn om via Facebook de burgers te waarschuwen.