De Earth Hour Campagne 2019 is vandaag officieel gestart op St. Thomas van Aquinoschool. Dit jaar zetten de World Wildlife Fund (WWF), Unicef en The Backlot, zich weer in om de activiteiten rond Earth Hour te organiseren. Op 30 maart zullen wereldwijd alle lichten voor een uur uitgaan vanaf 20.30 uur ’s avonds. Het thema van dit jaar is: Nature Matters. Ook gaan alle elektronische apparaten die niet gebruikt worden, uit. De aandacht wordt vooral gericht op het gebruik van plastic en het recyclen daarvan. Ook dit jaar is een scholenprogramma toegevoegd aan de activiteiten rond Earth Hour.
Bij de afkick op de St. Thomas van Aquinoschool sprak Laurens Gomes, directeur van World Wildlife Fund (WWF) enkele leerlingen toe over klimaatverandering en het belang van het leven in balans met de aarde. De organisatie richt zich op jongeren die de boodschap over het niet gebruiken van plastic of het recyclen daarvan, moeten overbrengen aan anderen. De leerlingen waren duidelijk enthousiast en gaven aan de viering op het Onafhankelijkheidsplein massaal bij te wonen met vrienden en familie.
Het educatieprogramma op de lagere scholen houdt in het knutselen met plastic flessen en ander afvalmateriaal. Ook zullen lampions gemaakt worden die de leerlingen dragen tijdens de wandelloop die hoort bij de activiteiten. De mulo-scholen zullen brainstormsessies houden over klimaatsverandering en hoe beter voor de aarde te zorgen. De sessies gaan gepaard met een filmpje waarin de bekende artiest Enver de jongeren toespreekt. Zij krijgen tips over wat te doen voor een beter milieu. De activiteiten worden afgesloten met een challenge waarbij elke leerling aan het einde van de dag moet noteren wat ze allemaal hebben gedaan. Scholen zijn hierbij in de gelegenheid een prijs te winnen.
Dit jaar zullen ook Fernandes en Staatsolie de activiteiten ondersteunen. Volgens Ayida Slooten van Fernandes, is het bedrijf sinds 2010 begonnen met het vergoten van bewustwording over klimaatverandering. Het is volgens haar goed dat de jeugd wordt aangeleerd hoe het milieu te beschermen. Structureel helpt Fernandes met het recyclen van petflessen. Hiervoor zijn er op speciale plekken recycle tonnen geplaatst. Daarnaast ook clean-up acties, milieuprogramma’s en activiteiten zoals Earth Hour. De bewustwording die Fernandes brengt eindigt niet bij Earth Hour. Bij de komende avondvierdaagse zal stichting Samaria helpen om over de hele route het vuil dat achter blijft op te ruimen. Dit jaar zal ook het publiek betrokken worden om de omgeving waar de hotspot van Fernandes zal zijn schoon te houden.
-door Priscilla Kia-