Kans op fraude kleiner met e-ID

(Regil-lio Derby)

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is gisteren definitief gestopt met het maken van de gewone identiteitskaart. Per heden wordt overgestapt op een nieuw systeem, namelijk de elektronische identiteitskaart (e-ID).
Coördinator van E-Government, Gardelito Hew A Kee, zegt dat de nieuwe kaart niet veel van de oude verschilt, maar de e-ID is gebruiksvriendelijker, omdat het voor de burger gemakkelijker wordt documenten te verkrijgen waardoor al die loperij niet meer hoeft.
De coördinator geeft aan dat de e-ID een chip bevat waarop extra informatie van de burger is opgeslagen, waaronder de vingerafdruk. Hierdoor kunnen transacties sneller en gemakkelijker geschieden en hoeft de burger bepaalde documenten niet steeds opnieuw op te vragen.
De kaart is ook bestand tegen fraude, omdat volgens Hew A Kee alles elektronisch wordt gedaan ter verificatie, waardoor het moeilijker wordt met gegevens van derden te frauderen of om de ID-kaart na te maken. Het ligt in de bedoeling dat de politie in een later stadia gebruik hiervan zal kunnen maken. ‘’Maar zover is het nog niet”, zegt Hew A Kee.
De geldigheidsduur van de e-ID is tien jaar. Het is volgens hem handig om gelijk een e-ID te laten maken. De e-ID is gratis voor een ieder die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt en voor degenen die de e-ID voor het eerst maken. Bij verlies of beschadiging komen er kosten bij. Volgens Hew A Kee beschikt het CBB voorlopig over veertien locaties verspreidt over het heel land waar de kaart gemaakt kan worden. “Het ligt in de bedoeling dat de overige locaties het ook overnemen”, zegt de coördinator. De e-ID is binnen een week gereed, maar er is een marge van maximaal 30 dagen, omdat men ook rekening houdt met de bewoners in het binnenland. “De mensen moeten de media blijven volgen voor de locaties en de voorlichting over dit nieuwe systeem”, aldus de coördinator.

More
articles