March 13, 2019


Bus- en boothouders krijgen SRD 8 miljoen; actie opgeheven


March 13, 2019

De actie van de bus- en boothouders die diensten verlenen aan het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB), is gistermiddag opgeheven, nadat de overheid de SRD 8 miljoen aan achterstallige gelden heeft uitbetaald. Dit bevestigt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie voor Bus- en boothouders in Suriname (OBS) aan de krant. Zij hadden het werk op dinsdagochtend 12 maart neergelegd, omdat de regering de reguliere betalingen over de maanden december en januari niet had voldaan. Het is niet de eerste keer dat de bus- en boothouders lang op hun gelden moeten wachten. Volgens de OBS lijkt het een gewoonte te worden dat de regering pas betaald nadat er actie gevoerd is. In december was er actie gevoerd vanwege hetzelfde probleem, maar elke keer als er een akkoord is bereikt, voert de regering volgens Woon niet uit wat zij belooft. Hij zegt dat OBS de regering midden januari eraan herinnerde om de gelden op tijd uit te betalen. De procedure is dat de bus- en boothouders dertig dagen nadat zij diensten hebben verricht, uitbetaald moeten worden, maar elke keer is er een vertraging vanuit het ministerie van Financiën. “Het lijkt erop alsof wij elke keer bezig zijn te subsidiëren, want terwijl wij op ons geld wachten, blijven de bus-en boothouders rijden, het onderhouden van de voertuigen komt uit eigen zak van de vervoerhouders, maar op den duur lukt dat niet meer”, aldus Woon. Woon haalt eveneens aan dat de principeovereenkomst ook niet naar behoren uitgevoerd wordt. Met de regering was 40 procent afgesproken, maar er wordt slechts 25 procent betaald. Het overige 15 procent blijft sinds mei 2016 uit. De organisatie bekijkt wat dit betreft nog even hoe zij het resterende deel zal krijgen. door Kimberley Fräser