March 12, 2019


foto: Louis Alfaisie

‘Bouterse bewijst geen dienst in kwestie Venezuela’


March 12, 2019

De Verenigde Staten van Amerika treffen sancties tegen landen die de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro steunen. De Amerikaanse ambassade te Paramaribo, heeft aan Suriname het verzoek gedaan om geen zaken meer met Maduro, maar met interim-president Juan Guiado, te doen. Arnold Kruisland, oud-diplomaat, zegt over deze kwestie dat president Desiré Bouterse niet moet denken dat hij het Surinaamse volk een dienst bewijst door Maduro te blijven steunen. Een groot deel van het volk staat duidelijk niet achter Bouterse. Was dat wel het geval, dan zouden er volgens Kruisland wel betogingen worden georganiseerd om Maduro te steunen. Kruisland is van mening dat de Verenigde Staten niet zullen toestaan dat de landen in haar achtertuin, haar buitenlands beleid niet ondersteunen. Maduro geniet voornamelijk steun van Rusland, China en Cuba. Kruisland stelt dat het gaat om de meest ondemocratische landen in de wereld. Hij geeft aan dat het communisme zijn oorsprong heeft in Rusland. Suriname heeft volgens Kruisland het geluk dat het een kleine bevolking heeft. “Als je de bewoners van de Verenigde Staten vergelijkt met die van Suriname, dan kan je ons vergeten”, zegt hij. Maar dat betekent niet dat de Verenigde Staten geen sancties tegen ons land kunnen nemen. Ons land kan ook problemen krijgen met landen die Maduro niet steunen en met wie Suriname zaken doet. Suriname zou volgens hem op grond van zijn democratische rechtstaat, Maduro niet moeten steunen. “Men had gedacht dat Suriname zich ook zou scharen achter de reeks van landen die Maduro niet erkennen als president van Venezuela”, zegt Kruisland. Hij vraagt zich nog steeds af wat voor voordeel Suriname heeft aan Maduro. Kruisland geeft aan dat er slechts sprake is van politiek belang bij het wel of niet steunen van Maduro door Suriname. On land kan, zo zegt hij, slechts een rol van betekenis vervullen in de Verenigde Naties wanneer er een besluit moet worden genomen in de kwestie van Venezuela. -door Johannes Damodar Patak-