Veiligheid burgers geen prioriteit regering

De veiligheid van de burgers staat volgens oud-politiecommissaris en VHP-assembleelid Krishna Mathoera, niet op de prioriteitenlijst van de regering. Zij was gisteren de inleider van de discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh gebouw. Advocaat Joan Nibte tevens ondervoorzitter PRO en Humphrey Tjin Liep Shie, oud-korpschef en ex-directeur Justitie en Politie (JusPol), maakten deel uit van het panel. Het thema van de avond was Criminaliteit en Veiligheid.
Mathoera gaf aan dat er steeds minder wordt geïnvesteerd in JusPol. De president heeft dit volgens haar ook duidelijk laten blijken tijdens zijn toespraak op 25 februari waarbij het aspect veiligheid niet aan de orde kwam. Het is volgens haar vanzelfsprekend dat als de leiding van het land een crimineel gedrag vertoont, er geen prioriteiten gesteld zullen worden voor het bestrijden van de criminaliteit en het garanderen van de veiligheid. Ook duren de rechtszaken tegen drugsverdachten veel te lang en is er onder burgers een toenemend gevoel van onveiligheid.
Mathoera gaf aan dat de investeringen drastisch zijn afgenomen van US-dollar 20 miljoen in 2010 naar US-dollar 1.3 miljoen in 2018.
Volgens de begroting voor dit jaar is er SRD 26 miljoen (USD 3.4 miljoen) uitgetrokken voor JusPol, waarvan SRD 18 miljoen afkomstig is van een lening uit China. Dat er weinig geïnvesteerd wordt in JusPol is volgens Mathoera duidelijk te merken, want de politie kampt met een tekort aan middelen, benzine, transport en zelfs kantoorbenodigdheden. Gevolg is dat de politie niet op tijd uit kan rukken met alle gevolgen van dien. “Daarnaast is het hoofdbureau nog steeds niet verrezen na de jaren tachtig en het gebouw aan de Wanicastraat staat als het monument van corruptie.”
Mathoera gaf ook een overzicht van de posten in de begroting van 2019, die de meeste prioriteit genieten. Het totaalbedrag is SRD 11.5 miljard: JusPol SRD 26 miljoen (waarvan 18 miljoen lening), Civiele Technische Werken (2.7 miljard), BuZa (166 miljoen), Algemene Zaken (96 miljoen), Financiën (4.5 miljard, 2.5 lening), HI (59 miljoen), LVV (707 miljoen, 601 lening), Onderwijs (675 miljoen, 154 lening), SoZaVo (745 miljoen, 15 lening) en TCT (867miljoen, 858 lening). Dit geeft volgens Mathoera aan hoe belangrijk de regering, onder leiding van president Desiré Bouterse, de veiligheid van de burgers vindt. Het bevreemdt haar dat er voor Civiele Technische Werken SRD 2.7 miljard is gereserveerd en dat wij toch rij- en voertuigenbelasting moeten betalen. Mathoera wacht al drie jaar op de criminaliteitscijfers van JusPol, maar heeft die nog steeds niet gekregen. Er bekruipt haar het gevoel dat er iets mis is.
Tjin Liep Shie stelde dat er een onafhankelijk onderzoeksorgaan zal moeten komen. Ministers hebben volgens hem veel invloed op het beleid. Er zijn tijdens de regering onder Bouterse zeker zes ministers vervangen en elke nieuwe minister komt met een persoonlijk beleid. ‘’Om de criminaliteit aan te pakken, zal er juist continuïteit in het beleid moeten zijn’’, aldus Tjin Liep Shie.

 

-door Kimberley Fräser-

 

Advocaat Joan Nibte, VHP-assembleelid Krishna Mathoera, en oud-korpschef Humphrey Tjin Liep Shie in het panel tijdens de discussieavond over Criminaliteit en Veiligheid. (Foto: Regillio Derby)

More
articles