Moody’s verbetert ratingvooruitzichten Suriname naar stabiel

In een persbericht heeft het ratingbureau Moody’s Investors Service, de vooruitzichten voor de overheid van Suriname gewijzigd in stabiel vanuit negatief en bevestigt zij de B2-rating, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII). Het persbericht van Moody’s dateert volgens het NII van 28 februari 2019. Moody’s geeft in het bericht aan dat de liquiditeitsdruk in 2018 is afgenomen. Moody’s voorziet een verlichting van de financieringsdruk in 2019 en 2020 vanwege een ruimere beschikbaarheid van binnenlandse en buitenlandse financiering voor de begroting. Ook hoeft de overheid geen heel grote aflossingen meer te verrichten. Moody’s maakt ook melding van lichtere financieringskosten voor de overheid, omdat duur schatkistpapier kon worden omgezet in de omgeving waarbij de inflatie sterk is gedaald.
In zijn vooruitblik stelt Moody’s ook dat de schuld van de regering hoog zal blijven, maar in lijn met de peers, terwijl de betaalbaarheid van schulden zal verbeteren, omdat het concessionele deel hoger is dan voorheen.
KAN DE RATING NAAR BENEDEN
WIJZIGEN?

De soevereine rating van Suriname zou kunnen worden verlaagd in het geval van een verslechtering van de fiscale prestaties wanneer die zouden leiden tot een stijging van de overheidsschuldquotes of een materiële verzwakking van de economische groeivooruitzichten. Een aanzienlijke toename van het liquiditeitsrisico van de overheid, indien een stijging van de binnenlandse financieringskosten of beperkte externe financieringsopties zich zouden voordoen, zou de rating verslechteren.

More
articles