Hoefdraad moet eer aan zichzelf houden

De roep om het vertrek van Gillmore Hoefdraad als minister van Financiën wordt steeds groter bij de oppositie. Zij wil niet langer met de minister werken, omdat hij onwaarheden heeft verkondigd aan het parlement in de kwestie van het ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Van een motie van wantrouwen tegen de minister hoeft niet veel verwacht te worden, omdat de coalitie daaraan niet zal meewerken.
Bestuurskundige August Boldewijn hekelt het dat de coalitie zich zo opstelt. “Het is slechts een verlengstuk van de regering, daarom krijgen we deze toestanden”, zegt Boldewijn verwijzend naar Hoefdraad die leugens heeft verteld aan het parlement.
Hij geeft aan dat het duidelijk is dat er niet gewerkt kan worden met een minister die onbetrouwbare informatie deelt. Maar het parlement kan de minister niet door middel van een motie van wantrouwen naar huis sturen. “De president moet dat doen nadat het parlement dat heeft gevraagd, maar het is duidelijk dat de president Hoefdraad niet naar huis zal sturen. Hij heeft te veel voor de president gedaan”, zegt Boldewijn. De minister zou daarom de eer aan zichzelf moeten houden en zelf moeten vertrekken.
In Suriname is het erg moeilijk om met een motie van wantrouwen een minister van de zittende regering behorende tot de grootste partij, naar huis te sturen, omdat de coalitie niet meewerkt. In het buitenland kunnen oppositie en coalitie hetzelfde standpunt hebben, maar in Suriname gaat het om het zoveel mogelijk tegenwerken van de regering of meewerken met alles. Boldewijn zegt dat dit niet de houding van een coalitie zou moeten zijn. Aan de hand van het gedrag van de leden van de coalitie, lijkt het volgens hem duidelijk dat er bepaalde afspraken zijn gemaakt om de regering dwars door alles te ondersteunen.
Voor Asiskoemar Gajadien (VHP) is het van belang dat niet alleen Hoefdraad, maar de hele regering vertrekt. Het is volgens hem al duidelijk dat hoe langer de regering aanblijft, hoe dieper het land de put ingaat. “Het zal niet beter worden voor het volk dat structureel voorgelogen wordt door een regering.” Over de aankondiging van de officiële benoeming van Robert-Gray van Trikt als de nieuwe governor van de CBvS, zegt Gajadien dat de persoon in kwestie voor hem minder van belang is dan de bedoeling achter het besluit. “Het zal een herhaling worden van 2014-2015 waarbij de minister van Financiën samen met de CBvS, de koers kunstmatig stabiliseert door geld in de samenleving te pompen”, aldus Gajadien.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles