Regering ontloopt verantwoordingsplicht

Volgens DOE-parlementariër Carl Breeveld, is het duidelijk dat de regering het parlement niet serieus neemt. Dit zegt hij als reactie op het feit dat de regering gisteren wederom heeft nagelaten verantwoording af te leggen in het parlement. De regering had na bemiddeling van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, beloofd dat zij duidelijkheid zou verschaffen over de terugtreding/ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank en het was de bedoeling dat de vergadering zou beginnen met die informatie. Volgens Breeveld ontloopt de regering haar verantwoordingsplicht.

In afwachting van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën of de vicepresident, is het parlement begonnen met de behandeling van de ingekomen stukken. Na het afhandelen van de stukken, was noch Hoefdraad noch de vicepresident gearriveerd. Volgens Soewarto Moesta-dja, minister van Arbeid en coördinator van de regering, was Hoefdraad in een andere vergadering. Na een korte schorsing van de vergadering nadat de ingekomen stukken waren behandeld, was het niet duidelijk hoe laat de minister zou komen, waarna de vergadering werd verdaagd naar donderdag. “De regering moet zich anders opstellen. De president is helemaal verantwoordelijk voor het beleid, maar we zien dat de slechte attitude om niet aanwezig te zijn in het parlement, wordt overgenomen”, zegt Bree-veld. Volgens Geerlings-Simons heeft niet zij, maar het parlement de autoriteit om de regering naar het parlement te dirigeren.

Breeveld zegt dat de autoriteit er nog is, maar dat de regering geen begrip daarvoor toont. De bevolking moet daarom weten dat de regering geen rekening houdt met het parlement en zich a-democratisch opstelt. “Zo kunnen we niet met elkaar omgaan. Het is een behoorlijk dieptepunt voor Suriname, terwijl de president zichzelf volkspresident noemt”, aldus Breeveld.

door Priscilla Kia

 

More
articles