Parlement zal niet vergaderen zonder duidelijkheid ontslag Gersie

Zowel de oppositie als de coalitie heeft vandaag een hard standpunt ingenomen. Het parlement heeft besloten de openbare vergadering van vandaag niet voort te zetten alvorens de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, of vicepresident Ashwin Adhin, duidelijkheid komt geven over het ontslag dan wel de terugtreding van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie. Vandaag stond op de agenda de behandeling van de overeenkomst tussen de regering van Suriname en de Russische federatie inzake vrijstelling van de visumplicht voor wederzijdse bezoeken van hun onderdanen en de comptabiliteitswet.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zei aan het begin van de vergadering dat het niet duidelijk is of de governor is ontslagen of zelf heeft bedankt. De regering had beloofd dat zij duidelijkheid zou verschaffen en het was de bedoeling dat de vergadering zou beginnen met informatie over de terugtreding/ontslag van Gersie. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid tevens regeringscoördinator, gaf aan dat het in deze fase beter zou zijn om de bron van de door hem verstrekte informatie zelf aan het woord te laten.
Maar noch Hoefdraad, noch de vicepresident was aanwezig was in het parlement. Moestadja gaf aan dat het altijd gebruik is dat hij het college op een volwaardige manier informeert en dat hij dat pad nooit heeft verlaten.
Geerlings-Simons merkte op dat de vergadering niet voortgezet zal worden zolang de informatie over de governor van de bank niet gegeven is. Zij stelde daarom voor om de ingekomen stukken te benadelen in afwachting van de regering. Mocht die niet verschijnen, dan wordt de vergadering geschorst of verdaagd. Met name Abop-parlementariër Marinus Bee, Melvin Bouva (NDP) en Mahinder Jogi (VHP), waren het hiermee eens, waarna werd overgegaan tot de behandeling van de ingekomen stukken.
Bee zei dat tenminste minister Hoefdraad informatie zou moeten verschaffen. Voorts zei hij dat een situatie is gecreëerd waarbij het moeilijk wordt om te luisteren naar de coördinatie van de regering. Hij betreurde het dat Moestadja in zo een positie is gemanoeuvreerd, omdat het parlement altijd een goede samenwerking met hem heeft gehad. Jogi gaf aan te hopen dat de parlementsvoorzitter nog de autoriteit bezit om de regering naar het parlement te dirigeren om verantwoording af te leggen. Hierop zei Geerlings-Simons dat niet zij, maar het parlement de autoriteit heeft. Bij het ter perse gaan van de krant, was noch Hoefdraad noch de vicepresident gearriveerd.

 

door Priscilla Kia

More
articles