Aftreding Gersie heeft internationale consequenties

Glenn Gersie is geen governor van de centrale Bank van Suriname (CBvS) meer en dat betreurt de bestuurskundige August Boldewijn. Hij stelt dat het aftreden internationale consequenties met zich mee zal brengen, omdat alle Centrale banken over de gehele wereld één verbintenis met elkaar hebben. Een bankpresident moet wel degelijk op de hoogte zijn van alle monetaire financiële ontwikkelingen wereldwijd en dat er ook nauw contact is met de internationale organisatie van centrale banken waar, de CBvS ook lid van is.
Boldewijn zegt dat de regering niet duidelijk heeft aangegeven wat Gersie misdaan zou hebben. “De regering doet alsof Gersie zijn functie heeft neergelegd, maar ik betwijfel dat.” Hij zegt dat een soortgelijk geval zich heeft voorgedaan met de voorzitter van de universiteit, professor Jack Menke. De onderwijsminister Ferrier gaf aan dat hij met ontslag was gestuurd, terwijl hij zijn functie had neergelegd. De enige reden dat de regering volgens Boldewijn zou kunnen noemen, is dat Gersie er niet in is geslaagd om de 19.5 miljoen euro, die door de Nederlandse justitie is vastgehouden, terug te halen. Als het inderdaad een ontslag betreft dan is het volgens Boldewijn een onverstandige beslissing van de regering. Hij vindt het niet slim dit te doen zo vlak voor de verkiezingen. Dit komt ook niet positief over bij buitenlandse investeerders. “Niemand zal namelijk investeren in een land zonder een bankpresident, waar de koers steeds omhoog gaat en het land een negatieve internationale economische rating heeft, aldus Boldewijn.
Hij verklaart dat de regering er alles aan doet om de 500 USD miljoen aan monetaire reserves die zijn opgespaard door Gersie, leeg te halen. “De regering wil weer meer ongedekt geld pompen in de samenleving en als bepaalde mensen niet willen meewerken, worden zij met ontslag gestuurd. Hij ziet daarom een verband met de ontheffing van Wonnie Boedhoe bij de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB) en nu de bankpresident.
Het probleem dat volgens Boldewijn nu ook kan ontstaan, is dat de rentes bij de banken verder omhoog zullen gaan. Als de regering weer in de monetaire reserves gaat, zal de waarde van ons geld verder dalen en zullen de wisselkoersen verder omhoog gaan. De groep die kleine leningen aangaat, zal niet in staat zijn deze rentes terug te betalen. Wanneer de koersen van de vreemde valuta’s omhoog schieten, zal dit invloed hebben op de importen en alles zal duurder worden, met als gevolg, verdere verarming van het volk.

-door Kimberley Fräser-

More
articles