February 9, 2019


ZORGHOTEL ONNODIGE AANKOOP


February 9, 2019

Toen in november 2010 het RCR Zorghotel werd geopend aan de Anton Dragtenweg, had directeur Redjinder Thakoersingh niet kunnen bevroeden dat de bezetting zo zou tegenvallen. De slechte bezetting was vooral te wijten aan maatregelen van het Nederlands kabinet om medische zorg buiten Europa te ontmoedigen. Het luxe hotel met zwembad, is een van de grote gebouwen in Paramaribo en was medegefinancierd door de Rabobank. Eigenaar Radjinder Thakoersingh kwam de afgelopen jaren met torenhoge schulden te zitten en wilde af van het hotel. De verkoopprijs werd vanaf 2012 over onderhandeld, want Thakoersingh wilde 14 miljoen US-dollar voor het pand en de regering die toen interesse had, wilde niet meer dan de taxatiewaarde van 10 miljoen US-dollar betalen. Helaas werd de bezetting in de afgelopen jaren niet beter, waardoor het pand afgelopen week geveild moest worden. De koper van dit gebouw werd toch de Surinaamse regering en die heeft het RCR Zorghotel op de veiling gekocht voor omgerekend 5,8 miljoen euro. Met de koop deze op de veiling, is de overheid in feite goedkoop eigenaar geworden van het zorghotel dat ze al jaren op het oog had. Maar was deze aankoop echt nodig? Het aankoopbedrag is ongeveer en bij de helft van de taxatiewaarde, maar had de regering dit geld niet beter kunnen besteden aan onze wankelende gezondheidszorg? Minister Antoine Elias van Volksgezondheid, zegt dat het Zorghotel in eerste instantie zal functioneren als dependance van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Maar had het AZP deze financiële middelen niet harder nodig om bijvoorbeeld voorraden in te slaan? Was de aankoop van het Zorghotel van zo groot belang voor de gezondheidssector? We weten al jaren, dat president Bouterse zijn zinnen had gezet op dit gebouw als nieuw onderkomen. De regering wilde al in 2012 het RCR Zorghotel voor 10 miljoen Amerikaanse dollar kopen, om Bouterse en zijn staf te huisvesten. Dit is opnieuw het bewijs van geldverspilling door de regering Bouterse. Deze regering denkt constant aan haar eigen comfort in plaats van de noden van het volk primair te stellen. Keerpunt gelooft het verhaal helemaal niet dat het Zorghotel moet dienen als vertakking van het AZP. We kunnen ons heel goed het verweer van Eugene van der San, directeur van het Kabinet van de President herinneren, dat er wel degelijk een noodzaak aanwezig was om het gebouw te kopen. Hij stelde dat er onder Bouterse zijn aantreden in 2010 veel taken naar het Kabinet zijn toegetrokken, waardoor de presidentiële staf flink is gegroeid. Maar wat is er eigenlijk mis aan het huidige kantoor van Bouterse? Voor zover wij weten is er genoeg vergaderruimte en het ligt dichtbij het paleis en De Nationale Assemblee. Waarom weer zo een onnodige uitgave? Deze regering leert het maar niet, want ze blijft geld uitgeven aan onnodige zaken en al het andere lapt zij aan haar laars.