February 2, 2019


GANGSTERS/STUDENTEN


February 2, 2019

Vechtpartijen op scholen zijn niets nieuws. Niet alleen in Suriname, maar ook in het buitenland komt het voor dat scholieren elkaar te lijf gaan. Echter in Suriname is het de afgelopen jaren steeds ergere vormen gaan aannemen. Leerlingen verwonden elkaar met scherpe voorwerpen tijdens vechtpartijen alsof het de normaalste zaak ter wereld is. Op alle niveaus zitten leerlingen en studenten die de school bezoeken met scherpe voorwerpen. Dit geeft aan dat kinderen zijn voorbereid op een eventuele vechtpartij. De schoolboeken maken plaats voor messen en zelfs vuistvuurwapens. De school, de plek waar zij moeten samenkomen voor educatie, gaat steeds meer lijken op een ontmoetingsplek tussen gangsters en hun groepsleden die klaar zijn om elkaar zonder na te denken te lijf te gaan bij elke woordenwisseling die uit de hand loopt. Niet alleen ouders, maar ook de politie, baart de nieuwe ontwikkeling zorgen. Vorige week donderdag heeft de politie de tassen van leerlingen op de St. Paschalissschool (mulo) te Zorg en Hoop grondig doorzocht. Het is niet de eerste keer dat de politie zo een onderzoek doet op scholen. Vorig jaar bij een soortgelijk onderzoek heeft de politie messen, schroevendraaiers en scharen aangetroffen in tassen van scholieren. Deze leerlingen maakten er een gewoonte van om te vechten. De vraag is nog steeds wat jongeren ertoe brengt de school te bezoeken met scherpe voorwerpen waarmee zij een ander kunnen verwonden. Weinig jongeren beseffen dat zij op zo een manier hun jeugd kunnen verpesten. Er zijn genoeg jongeren die in het jeugdcellenhuis zitten vanwege de strafbare feiten die zij hebben gepleegd. Tegen de tijd dat zij eruit komen, kunnen zij weinig tot niets meer maken van hun toekomst als het gaat om studie. De jeugd moet bewust kiezen voor een goede toekomst en zichzelf niet onnodig in het onheil storten door de gangster uit te hangen of door zich te laten misleiden door slechte vrienden.