February 1, 2019


Liever thuisblijven bij Influenza A


February 1, 2019

  Wim Bakker, arts, adviseert mensen die ziek zijn door het Influenza A (A H1N1) virus, om thuis te blijven en uit te zieken, omdat het virus momenteel heerst in ons land en heel erg besmettelijk is. Hoewel het niet om een ernstig griepvirus gaat, zijn jonge kinderen, seniorenburgers en mensen met chronische ziekte, extra gevoelig voor dit virus. De verschijnselen van deze griep zijn: plotselinge koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39 °C of hoger en klachten als keelpijn en een droge hoest. Bakker geeft aan dat de koorts in de meeste gevallen vijf dagen duurt. Indien mensen met het virus toch genoodzaakt zijn uit huis te gaan, adviseert hij ze om niet in de vrije lucht te hoesten, maar in de ellebogen of oksels. Ook dient men zijn handen regelmatig te wassen en te ontsmetten. Het A H1N1 virus is volgens Bakker enkele jaren geleden opgedoken. Hij vertelt dat om de zoveel jaren het virus als een nieuwe variant terugkeert. Door middel van laboratoriumonderzoek kan het virus onderscheiden worden en worden de varianten aangegeven met de letters H en N tot en met de nummers 9. Bakker zegt dat het virus in de volksmond wordt genoemd naar het land waar het als eerst is opgedoken. Dit virus werd daarom aanvankelijk de Mexicaanse griep genoemd, maar Mexico vond dit niet leuk. Volgens Bakker kan paracetamol, vitamine C en genoeg water drinken, helpen. “Het is een kwestie van uitzieken”, zegt de arts. door Johannes Damodar Patak