Visserscollectief vreest voor overige vergunningen

ROS Fisheries N.V. had drie typen vergunningen aangevraagd, namelijk voor trawling (7) SK en (3) SKB en (6) vistrawlers visvergunningen. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zei in december 2018 tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee, dat er geen vergunningen uitgegeven zouden worden voor de trawlers als de boten niet aan de gestelde voorwaarden voldoen. Inmiddels zijn deze boten afgekeurd, maar Mark Lall van het Visserscollectief, vreest dat de overige vergunningen wel verstrekt worden, omdat die volgens hem wel voldoen aan de voorwaarden. Deze informatie moet formeel nog vertrekt worden door Soerdjan, maar tot nog toe heeft het collectief niets vernomen.
Volgens Lall wacht het collectief rustig af, gezien het ook ondersteuning heeft gevraagd van de president. Soerdjan zei ook dat de ontheven waarnemend directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, in opdracht van ex-minister Soeresh Algoe goedkeuring gaf aan ROS National Fishery. Kasanmoesdiran heeft via de media laten weten dat alles te wijten is aan de voormalige LVV-minister Algoe. Er is recentelijk een brief de deur uit met het kenmerk 4390/17, waarin staat dat het ministerie de directeur Xiao Xi Zhang van ROS National Fishery op 13 juli 2017 meedeelt, dat het bedrijf toestemming heeft voor de aanvraag van zestien visvergunningen. Lall zegt dat de media in verwarring raakt met de brief en met wat minister Soedjan zei in het parlement. Tot nu toe heeft de minister volgens hem geen leugens verteld. De brief is slechts een toestemmingsbrief, de vergunningen van de vistrawlers zijn niet verstrekt.
De Federatie van Surinaamse Agrariërs, het Visserscollectief, Suriname National Fisherfolk Organisation en Suriname Industrial Fisheries Cooperative, strijden samen tegen de komst van de Chinese hektrawlers in de Surinaamse wateren. Zij willen inzage in de keuringsrapportages van alle zes fabriekstrawlers; de afwijzing van de vergunningaanvraag van ROS International Fisheries N.V.; een schrijven corrigerende althans buiten werking stellende de toestemmingsbrief en een lijst van 2016, 2017 en 2018, met het overzicht van alle verleende toestemmingsbrieven en mededelingsbrieven van visvergunningen.

-door Kimberley Fräser-

More
articles