Samenleving bezorgd over bloed tekort

Het afgelopen weekend zijn erop sociale media berichten verschenen van mensen die naarstig op zoek zijn naar bloed voor hun familielid, collega of vriend.
“Mijn collega heeft een zware operatie ondergaan en ligt nu in coma. Het ziekenhuis heeft nog één zakje bloed over en heeft dringend o-positief bloed nodig, wie kan mij helpen?”, is een van de berichten op sociale media. Uit de berichten blijkt dat veel burgers zich zorgen maken over het tekort aan bloed waarmee de Bloedbank te kampen heeft. Ook zijn er mensen die via het internet proberen om iemand te vinden die bereid is om bloed af te staan, bijvoorbeeld voor een collega of een familielid. “Daarom vraag ik aan een ieder die wil helpen om zo snel mogelijk bloed te doneren om mijn collega te redden”, staat in een ander bericht. Directe familieleden kunnen niet altijd bloed doneren, omdat ze een andere bloedgroep hebben of omdat er een bepaalde chronische ziekte voorkomt in de familie.
De Nationale Bloedbank van het Rode Kruis levert al 79 jaar bloed aan de ziekenhuizen. Per jaar worden er om en bij 10.000 zakken bloed geleverd. Vanwege de wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoekingen, kunnen er volgens de Bloedbank veel meer operaties uitgevoerd worden in Suriname. De afgelopen jaren wordt er niet minder bloed geleverd, maar vanwege de nieuwe ontwikkelingen is de vraag groter dan het aanbod. Om dit tekort op te kunnen vangen, blijft het Rode Kruis de samenleving oproepen om meer bloed te doneren.
De Bloedbank zegt er alles aan te doen om het tekort op te vangen. “We zijn niet bevoegd en ook niet in staat om mensen te betalen voor het doneren van bloed. Als sommige mensen bereid zijn te betalen voor bloeddonaties om een vriend of familielid te redden, mag dat”, aldus de Bloedbank. Mensen die bloed doneren, krijgen hier niet voor betaald. ‘’Wat je krijgt, is dat mensen oneerlijk zijn bij het inleidingsgesprek. Ze geven bijvoorbeeld niet het voltallige aantal partners aan met wie ze seksuele omgang hebben gehad. Dit kan ervoor zorgen dat je geen goed onderzoek kunt doen naar mogelijke infecties in het bloed.’’
De Bloedbank wil de samenleving aanmoedigen om meer bloed te doneren. De mensen die langer dan anderhalf jaar geen bloed hebben gegeven, worden opgeroepen om dit weer te doen. Aan familieleden of vrienden die één keer bloed hebben gegeven, wordt gevraagd als ze regelmatige bloeddonoren willen worden.

More
articles