Intentieverklaring in uitvoering: GloSur Mining exporteert blokken uit granietmijn Grassalco

Glosur Mining N.V. exporteert binnenkort granietblokken uit de mijn van N.V. Grassalco in Patamacca naar China. Het graniet zal gebruikt worden voor marketing doeleinden in diverse steden in China. Volgens Sergio Akiemboto, President-Directeur van Grassalco, is het succes van dit project bepalend voor de ontwikkeling van de granietsector in Suriname.

De intentieverklaring voor deze pilot is vorig jaar in september gesloten. Akiemboto gaf afgelopen donderdag samen met directieleden van GloSur Mining, in Patamacca het officiële startsein voor het project, waarop een aanvang werd gemaakt met het snijden van de blokken. GloSur Mining draait volledig op voor de operationele en andere kosten van dit project. Het bedrijf neemt volgens afspraak, 500 kubieke meter graniet af, dat zijn 60 blokken van een bepaalde afmeting met elk een gewicht van tussen de 12.000 en 15.000 kg. “Deze blokken zullen in diverse steden in China worden gepromoot en voor marketing doeleinden gebruikt. Nagegaan zal worden hoe het product zal aanslaan bij de verschillende afnemers op basis van de kwaliteit casi quo structuur. Afhankelijk van de resultaten van dit traject zal bepaald worden hoe de granietmijn verder te ontwikkelen”, zegt Akiemboto. Het graniet voldoet volgens Akiemboto aan internationale standaarden. ‘’Ik ben verzekerd dat wij ook deze test gaan doorstaan’’, zegt hij dan ook.

Akiemboto benadrukt dat deze pilot heel belangrijk is voor toekomstige investeringen in de granietsector. Indien  succesvol, zal GloSur Mining met zijn technici en investeringen de lead hebben in het verder onwikkelen van de mijn. Voorafgaand aan het opstarten van de mijnactiviteiten, heeft het bedrijf RAL Projetos uit Brazilië, een gedetailleerd mijnplan voorbereid. Het mijnen vindt conform dit plan plaats. Grassalco heeft intussen op eigen initiatief en met eigen middelen een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om blokken uit de Patamaccamijn te verwerken tot slabs en tegels te Coermotibo. Deze investeringen vinden later dit jaar plaats en de producten zullen merendeels naar landen in de regio en Europa worden verscheept. Het is de bedoeling dat ook andere eigenaren van mijnbouwrechten voor graniet hun materiaal kunnen aanbieden voor verwerking bij deze op te zetten verwerkingsplant.

Eerste export

Het staatsmijnbouwbedrijf bezit al decennia het recht tot mijnen van graniet te Patamacca. Er werden blokken geëxporteerd naar de North Carolina Granite Corporation in de Verenigde Staten van Amerika. “Bij mijn aantreden waren de kosten heel erg hoog en was vanwege minder afzet als gevolg van crisis, het project niet meer rendabel. Het project werd toen stopgezet. Met GloSur Mining als partner is de draad weer opgepakt voor de export van blokken, nu voor de Chinese markt’’, zegt Akiemboto. Hij benadrukt het belang van het succes van dit project voor de ontwikkeling van de granietsector in Suriname. “Er zijn meerdere granietvoorkomens in Suriname. Het succes zal bepalend zijn om deze poot verder te ontwikkelen. Er is een belangrijke markt hiervoor in de wereld, alleen moet je efficiënt en een hoogwaardig product kunnen leveren.”

Volgens Akiemboto geeft dit project wederom de potentie aan die Suriname heeft. In zijn visie moet Grassalco zijn portfolio aan mijnbouwrechten zoveel mogelijk in eigen beheer of met partners tot ontwikkeling brengen. “Wij kunnen de mijnbouwrechten niet in ons bezit hebben en wegzetten, terwijl er in de wereld een bepaalde vraag of behoefte is aan wat wij hebben.” Hij verwacht een succesvole afsluiting van het pilotproject. “We hebben de studies gedaan, we hebben gezocht naar de juiste partner en we verwachten met de juiste inzet, deskundigheid en investering, dat het weer een succesvol project voor Grassalco en Suriname wordt.’’

More
articles