Landbouwgebied Weg naar Zee in gevaar; hulpdam doorgebroken

Foto: Johan de Randamie)

De situatie van het gebied Weg naar Zee, blijft een groot zorgpunt. De hulpdam die het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zes maanden geleden heeft gebouwd aan de Brantimakkaweg te Weg naar Zee, is doorgebroken. De dambreuk vond afgelopen zondag plaats nadat een bewoner ontdekte dat het water vuil was. De breuk wordt steeds groter en de boeren maken zich enorme zorgen over hun planterijen. Het gaat om een project van Landbouw, Veeteelt en Visserij, dat uitgevoerd wordt door OWT&C. De ressortleider van Kwatta en de RR van Weg naar Zee, hebben zich op de plek georiënteerd en hun bevindingen naar de ministeries doorgestuurd. De boeren in het getroffen gebied hadden gisteren nog niemand van de overheid gezien.
Als de breuk groter wordt, zullen ook de landbouwers van de Ingipipaweg en Cedrehé in de problemen komen, omdat de landbouwgronden dan vervuild zullen worden door brak water. Dit water is niet bruikbaar voor groenten en vruchtenbomen. Het is nu de kleine droge tijd en landbouwers die onwetend zijn, zullen het water willen gebruiken voor hun plante-rijen.
De landbouwers S. Matabadal en J. Jag-roep zijn erg bezorgd over hun planterij. Jagroep gaf aan dat vanwege het zoutgehalte, het water niet gebruikt kan worden om groenten te bevochtigen. Professor Sewnath Naipal voert een mangroveproject uit aan de Brantimakkaweg. De bewoners juichen dit project toe, maar vinden dat het te lang duurt. Zij zijn pas bij kavel 14 en verwachten dat het nog zeker drie jaar zal duren voordat de hele weg af is. Overigens zijn ze van mening dat het plaatsen van deze bomen niet voldoende is om het water tegen te houden. Een gedegen dam is dus noodzakelijk, omdat bij een stijging van de zeespiegel, de mangrove toch onder water komen te staan. Het Dailian project van de overheid zal eind 2019 uitgevoerd worden. De boeren vinden dat erg laat, gezien er nu al gevaar is voor hun planterij. Volgende week woensdag is er kwartier en na acht dagen volgt nieuwe maan, als deze periode aanbreekt, zal de situatie veel erger worden. De bewoners verwijten OWT&C deze situatie. “Het ministerie moet zijn verantwoordelijkheid kennen. Als je het werk op je hebt genomen, moet je het goed doen. Het werk moet uitgevoerd worden conform een bestek en moet daaraan voldoen. Het be-stek geeft aan hoe hoog en hoe breed de dam moet zijn”, aldus een bewoner. De be-woners gaven aan dat de controle door OWT&C is uitgebleven. De dam is ongeveer 2 km lang en sedert de dam gebouwd is, heeft er geen controle plaatsgevonden. De dam is erg ongelijk. Als er controle komt, zijn de bewoners ervan overtuigd dat er geen goedkeuring zal plaatsvinden.

door Kimberley Fräser

More
articles