DOE-fractie wil liever duaal kiesstelsel

DOE-fractieleider Carl Breeveld, liet gisteren weten dat de uitkomsten van de verkiezingen teleurstellend kunnen zijn, vooral als de uitkomsten bekeken worden op basis van het aantal stemmen per partij of combinatie. In De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de behandeling van de drie ontwerpwetten; houdende nadere wijziging van de Grondwet van de Republiek Suriname; van de Wet van 29 september 1987, houdende regels voor de verkiezing van leden voor de volks vertegenwoordigende lichamen in Suriname (Kiesregeling); en van het Decreet Politieke Organisaties, liet Breeveld weten dat de DOE-fractie liever een duaal stelsel heeft.
De behandeling van de wijzigingen in het kiesstelsel, zullen bij de verkiezing van 2020 worden doorgevoerd. Het gaat in dezen om de wijziging verkiezingssysteem van ressortsraden, de pre-electorale samenwerking die door de kiesregeling is bepaald en de 1 procentregeling. Breeveld liet gisteren weten dat de verdeling van het aantal zetels niet rechtvaardig is, die geeft volgens hem een verkeerde weerspiegeling van de wil van het volk. Hij haalde ook aan dat dit de kiezers demotiveert om naar de stembus te gaan. Zowel de verkiezingen van 2010 als van 2015, hebben volgens hem getoond dat bepaalde partijen een heleboel stemmen behaalden, maar vanwege het kiesstelsel konden die niet omgezet worden in zetels
“Daarom vonden we het altijd nodig om de discussie in te zetten met betrekking tot dit punt. We zijn ons ervan bewust dat er achtergebleven gebieden zijn in Suriname wier stem niet gemist kan worden in het parlement”, haalde hij aan. Dit is volgens hem de reden waarom de DOE-fractie niet zou kiezen voor het landelijke evenredige stelsel, maar voor een duaal stelsel. De fractie heeft voorgesteld dat 18 leden van het parlement op basis van het stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging worden gekozen en de overige 33 zetels op basis van het stelsel evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde voorkeur stemmen. Echter heeft de presidentiële commissie dit voorstel van de DOE-fractie niet meegenomen.
De mogelijke verdeling van de zetels in districten zou er volgens Breeveld als volgt kunnen uitzien met betrekking tot het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij het grootste gemiddelde aantal voorkeursstemmen: Paramaribo 8 zetels, Wanica zes en Nickerie 4 zetels. Commewijne en Sipaliwini beide 3, Brokopondo, Marowijne, Para en Saramacca allen 2 en Coronie 1.
De bedoeling was dat naast deze zetels, de andere zetels (18) zouden moeten worden gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging en dat die samen 51 zetels zouden worden. “Dat zou betekenen dat burgers over het gehele land landelijk hun stem zouden kunnen uitbrengen”, benadrukte Breeveld. Hij is van mening dat er serieus hiernaar gekeken moet worden.

More
articles