BOG is alert voor mogelijke dengue-epidemie

“We zijn alert en zijn al begonnen met het treffen van voorbereidingen tegen een mogelijke dengue-epidemie”, zegt Raoul Swedo, van de afdeling Public Relations van het ministerie van Volksgezondheid. De Caribbean Public Health Agency (CARPHA), heeft bekendgemaakt dat er een dengue-epidemie is uitgebroken in het Caribisch gebied, waar ook Guyana last van ondervindt. Gezien dengue ook in Suriname voorkomt, zijn de volksgezondheidsautoriteiten extra alert.
Om te voorkomen dat ook Suriname door deze epidemie getroffen wordt, zijn er maatregelen getroffen. Bejaardentehuizen en ziekenhuizen worden extra in de gaten gehouden door veldwerkers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Mochten in de buurt van deze in-stellingen broedplaatsen zijn van de muskiet, dan dienen zij direct het BOG hiervan op de hoogte te stellen. Vooral bij de grens van Guyana, heeft het BOG al contact op-genomen met het ziekenhuis en de poliklinieken in Nickerie, om na te gaan als er al denguegevallen zijn gedetecteerd. Als er ontdekt wordt dat iemand dengue heeft, dient de polikliniek dit direct door te geven aan het BOG. Er zal dan direct met insecticide gespoten worden vanaf 100 meter verwijderd, in de omgeving waar de persoon dengue heeft opgelopen.
“Gelukkig zijn er nog geen aanmeldingen vanaf de uitbraak van de epidemie, maar er zijn wel altijd denguegevallen in Surina-me”, zegt Swedo. Hij geeft verder aan dat hoewel Suriname nog geen last van de epidemie ondervindt, burgers wel alert moeten zijn. Ze moeten alvast mogelijke broedplaatsen van de muskiet opruimen, regelmatig muskietengel opsmeren, muskietenkaarsen aansteken en een klamboe te gebruiken. Mocht het zijn dat iemand toch dengue heeft opgelopen, adviseert Swedo de persoon om bedekkende kleding te dragen. Door te slapen onder een klamboe voorkomt men dat de muskiet die dit virus overdraagt, de gelegenheid krijgt dit over te dragen aan meerdere mensen binnen de directe omgeving.

More
articles