Amnestiewet blijft overeind voor Misiekaba

Wanneer De Nationale Assemblee (DNA) een wet op de door de grondwet voorgeschreven wijze aanneemt, dan kunnen mensen volgens NDP-fractieleider André Misiekaba, hooguit zeggen dat ze het er niet mee eens zijn. De wet geldt voor Suri-name zolang die niet gewijzigd of aangepast is.
Misiekaba doelde hiermee op de Amnestiewet die in 2012 aangenomen is in het parlement.
Hij voerde aan dat bij de wijziging van de Amnestiewet die in 1989 is ge-maakt en in 1992 is bekrachtigd, de periode is verlengd. Hierbij is artikel 3 dat aangeeft dat de personen die onder deze wet vallen ongeacht de fa-se waarin het onderzoek dan wel vervolging verkeert, gevrijwaard moeten worden van alles, niet is gewijzigd.
Dit zou ook het geval moeten zijn in de kwestie van president Desiré Bouter-se, die hoofdverdachte is in het 8 Decemberstrafproces. In dit proces zal spoedig vonnis worden gewezen.
Dit omdat het in de wet is opgenomen. Vóór het be-toog van Misiekaba antwoordde de president gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) kort op de vraag van Abop-parlementariër Ed-ward Belfort over wat hij zal doen als hij straks mogelijk veroordeeld wordt in het 8 Decemberstrafproces. Hij volstond met ‘’Wanneer de tijd daar is’’, en gaf vervolgens aan dat hij de vraag van het lid niet zo goed heeft begrepen. Belfort wil-de weten als de president de grondwet zal respecteren als het zover was.
“Wat gaat u doen wanneer u straks mogelijk veroordeeld gaat worden in het 8 decemberstrafproces? Gaat u het vonnis negeren of gaat u de grondwet respecteren? Want u hebt net ge-zegd u respecteert de trias politica. Uw keus is daar”, sprak Belfort in het parlement. Hij haalde aan dat het volk moe is om te zien hoe de president steeds tegen de rechterlijke macht is. Als voorbeeld haalt de parlementariër aan dat de president niet lang terug de procureur-generaal (pg) heeft geschoffeerd. “Het volk kijkt naar u. Als eerste burger van het land dient u wet en recht te respecteren straks wanneer de uitspraak gedaan is”, stelde Belfort. Misiekaba heeft graag dat het parlement de instituten niet schoffeert. “Als mensen praten over zelfamnestie en die koeterwaals noemen, dan worden onze eigen instituten worden ingeboord”, aldus Misiekaba.

door Priscilla Kia

More
articles