Douane screening Nederland stelt niets voor

“Drie douanes uit Rotterdam worden onderzocht vanwege de corruptieschandalen die erg opvielen.” Dit zegt verslaggever Mick Wely, die vandaag geïnterviewd werd door het dagblad De Telegraaf.
Er is ongeveer euro 150.000,- sieraden en horloges, gevonden tijdens een onderzoek van drie douanes in Rotterdam, Nederland. Deze douaniers zijn nog niet opgepakt. Het onderzoek is ingesteld vanwege het feit, dat de drie douaniers erg opvielen doordat hun uitgavenpatroon veel hoger lag dan hun inkomsten. “Het was duidelijk dat er meer werd uitgegeven dan wat zij verdienden”, zegt Wely. Verder geeft Wely aan dat tijdens het onderzoek, dat de broer van één van de drie mannen, twee Surinaamse restaurantjes heeft. Het restaurant in Rotterdam werd door opvallend veel douaniers bezocht. Het blijkt dat tijdens deze bezoeken er afspraken gemaakt worden over het binnenhalen van de containers met drugs.
De Rotterdamse haven is een van de grootste havens in de wereld, waarbij het moeilijk is om op alle containers een goede controle uit te oefenen. Wely geeft aan dat de douaniers een belangrijke functie hebben, omdat als de containers met drugs binnenkomen, bepalen zij welke container gecontroleerd wordt en welke niet. Zo een douanier kan miljoenen euro’s ontvangen voor het doorlaten van zo een container met drugs. Er zijn zelfs douaniers die tussen de 10 –15 miljoen euro ontvangen. Zij weten precies in welke containers drugs zitten, dat geven ze door aan de criminele organisaties en die sturen op hun beurt de zogenoemde ‘uithalers’ om dan de drugs uit de containers te halen.
De grote zorg is dat bij het binnenhalen van de nieuwe lading, er vaak veel corrupte douaniers tussen zitten. Uit onderzoek is gebleken dat er zelfs mensen worden gestuurd door criminele organisaties om zich aan te melden voor de opleiding tot douanier. “De screening van de nieuwe binnengehaalde douaniers stelt niets voor. Er is zelfs een betere controle voor politieagenten dan voor douaniers. Er is helemaal niets geleerd van de vorige corruptieschandalen”, zegt Wely. Bij de screening wordt er wel een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd na het behalen van de opleiding, desondanks komen er nog te veel corrupte douaniers binnen. Er zijn pas 300 douanebeambten in dienst getreden, maar er moeten nog 600 worden aangenomen. Wely zegt dat als men wil dat er minder corruptie plaatsvindt, men bij de opleiding een betere screening zou moeten uitvoeren, wat inhoudt controle naar de sociale omgeving en regelmatig onderzoek naar de financiële uitgaven.

 Bron: www.telegraaf.nl/video/3049641/schandaal-douane-dit-is-het-topje-van-de-ijsberg

More
articles