‘’De algemene situatie in het land is triest en treurig. De koopkracht van de burger en de werkgelegenheid zijn achteruit gegaan door het verspillende beleid van de regering en door haar vriendjespolitiek en nepotisme. Voor velen is er geen werkgelegenheid, terwijl de dagelijkse kosten voor levensonderhoud toenemen’’, aldus Abop-fractieleider Ronny Brunswijk, afgelopen donderdag tijdens de behandeling van de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA).
Brunswijk zei dat monetair deskundige Antony Caram, talloze malen heeft aangegeven, dat er in de periode 2013-2017 een overmatig beroep is gedaan op monetaire financiering. Hierbij speelde vriendjespolitiek volgens Brunswijk een belangrijke rol, waarbij een kleine groep NDP’ers hiervan heeft geprofiteerd. Het beleid kenmerkte zich door populistische en verspillende projecten voor de achterban als dekmantel, waardoor de NDP de verkiezingen van 2015 heeft weten te winnen.
“Dit foefje is afgekeken van de politieke vrienden van de NDP in Venezuela. Pas na 2015 gingen de ogen van velen open, toen het verkiezingsfeest voorbij was. Zoals de ogen nu open gaan in Venezuela, waar de bevolking straatarm is geworden en moeilijk aan medische zorg kan komen en velen op de vlucht zijn geslagen door ons continent.” Brunswijk wijst erop dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt dat de hyperinflatie in Venezuela in 2019, 1 miljoen procent zal bereiken. “Laten we hopen dat Suriname hiervoor gespaard zal blijven.” Hij hoopt dat het volk van Suriname behoedzaam zal zijn en zal waken voor populistische projecten van de regering in een nieuw jasje. Hij waarschuwt het volk dat er alles gedaan zal worden om de verkiezingen van 2020 te winnen. “Zelfs de verkiezingswetgeving zal worden aangepast, we zijn ook zeer bevreesd voor de vele drugsvangsten ter financiering van de verkiezing. Volk van Suriname, wees op uw hoede.” Volgens Brunswijk wees Caram er ook op dat de nationale schuld al over het wettelijk 60 procent van het bruto binnenlands product is. “Bij ongewijzigd beleid en ongewijzigde omstandigheden zal deze trend zich voortzetten.” Brunswijk zegt dat het geschatte financieel tekort over 2018-2021 gemiddeld SRD 1, 5 miljard per jaar zal bedragen. “We kunnen er niet omheen, Suriname moet in de komende jaren realistisch gaan begroten, willen we voorkomen dat ons land hetzelfde lot als Venezuela treft en we collectief in een ravijn storten.”
De overheid zal volgens hem op onnodige uitgaven moeten bezuinigen en economische initiatieven ondersteunen, zodat de productiesector en de handel weer kunnen bloeien. “Dit alles met de voorwaarde van economische groei en ontwikkeling.”
In de jaarrede van dit dienstjaar gaf de president aan, dat de regering een stabiliteitsbeleid uitvoert dat tot doel heeft de economie weer op de rails te krijgen en dat het wordt aangevuld met een beleid gericht op het actief stimuleren van economische bedrijvigheid. De president gaf ook aan dat de particuliere sector meelift en dat meer mensen in de particuliere sector een baan zullen kunnen krijgen. Brunswijk wil weten hoe het gesteld is met het beleid ten aanzien van de particuliere sector. “ Hoe worden particulieren in stad, district en het binnenland gestimuleerd en waar blijven de banen, ik zie ze niet; ik merk niets daarvan. Er heerst zoveel werkloosheid momenteel; gezinnen gaan kapot; jongeren die afstuderen, kunnen geen baan vinden; ouders die nog studerende kinderen hebben, kunnen de rekeningen van het gewoon lager onderwijs niet betalen en zitten met de handen in het haar.’’ Hij pleit voor een nationale benadering ver van politieke spelletjes. Als oppositie zegt hij dat de Abop bereid is om altijd mee te denken, mits de regering met redelijke en realistische plannen komt. “Dan heb ik het over groeibevorderende maatregelen, terwijl tegelijkertijd de nodige structurele hervormingen plaatsvinden”, aldus Brunswijk.
door Richelle Mac-Nack