De Veehoudersbond wil graag dat er transparantie komt bij de Melkcentrale Paramaribo (MCP). Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond, zegt desgevraagd dat er al jaren hierover wordt gesproken, maar dat maatregelen om dit te realiseren, uitblijven. President Desiré Bouterse heeft volgens hem zelf aangegeven, dat de MCP uitgebreid zou worden en dat het vraagstuk van transparantie zou worden meegenomen.
Veehouders worden steeds geconfronteerd met melk die niet voldoet aan de kwaliteitseisen van de MCP. Echter is volgens Ramlagan niet duidelijk door wie de melk wordt afgekeurd. Hij geeft aan dat er recent nog een geval is geweest van een veehouder wiens melk was afgekeurd. Na de keuring heeft de veehouder de melk niet teruggekregen. Ook heeft de bond opgemerkt dat wanneer veehouders meer melk leveren dan normaal, die dan wordt afgekeurd. Ramlagan vertelt dat het gebrek aan transparantie te maken heeft met de belangen van de importeurs. MCP gebruikt ook melkpoeder bij het maken van haar producten.
Dat er een schaarste is aan melk, is volgens de voorzitter van de Veehoudersbond een grote leugen. Hij zegt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), ongeveer 22.000 melkkoeien heeft geregistreerd. Per dag wordt er 3000-4000 liter melk geleverd bij de MCP, dat betekent dat er ongeveer 500 koeien gemolken worden. “We hebben genoeg melkkoeien in ons land”, zegt Ramlagan. Hij vindt dat er een instantie moet komen om het gebeuren binnen de veehouderij te kunnen beoordelen. Hij denkt in dit kader aan de kwaliteit van de koeien, wanneer zij gemolken mogen worden, etc.
Het ministerie focust zich volgens de Veehoudersbond alleen op de melksector, terwijl de melksector volgens Ramlagan slechts een onderdeel is binnen de veehouderij. Hij geeft aan dat onder veeteelt ook slachtvee en de pluimveesector valt. Hij geeft aan dat veehouders gepleit hebben om karbouwen te brengen naar Suriname, omdat de weilanden in de regentijd onder water lopen. “Onze vee is niet geschikt hiervoor”, stelt de voorzitter. Ramlagan geeft aan dat in 2018 de veehouders alle moeite hebben gedaan om te overleven, zonder enige steun van de overheid. Hij spreekt de hoop uit dat de overheid in het nieuwe jaar, de afspraken nakomt die zij heeft gemaakt met de Veehoudersbond.
door Johannes Damodar Patak