Rijstboeren beginnen nieuwe jaar met waterprobleem

De rijstboeren beginnen het nieuwe jaar met een waterprobleem. Dit zegt Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducen-ten (BSP). Hij geeft aan dat uiterlijk in januari, het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de inzaaiperiode zal bekendmaken op basis van een aantal factoren.
Bhikharie geeft aan dat er de afgelopen maanden een stagnatie is opgemerkt bij het pompgemaal van Wageningen. Dat kan zorgen voor problemen, omdat water belangrijk is bij de inzaai van rijst. Hij geeft aan dat ook dit jaar de rijstboeren hun uiterste beste doen om zich te houden aan de inzaaiperiode van LVV. Bhikarie vertelt dat niet alle boeren vanwege diverse omstandigheden, het redden om binnen de vastgestelde periode rijst in te zaaien. Het gevolg hiervan is volgens Bhikharie dat zij dan moeten oogsten in de regentijd, waardoor zij veel minder opbrengst hebben.
Door de regen gaat veel padie verloren.
Bhikharie hoopt dat de overheid zich houdt aan haar verplichting door de hoofdwegen op tijd te onderhouden. De overheid is verantwoordelijk voor de hoofdwegen, terwijl de rijstboeren zorg moeten dragen voor de secundaire wegen die via de hoofdwegen naar hun rijstarealen gaan.
De BSP-voorzitter zegt dat terwijl de rijstboeren al met zoveel problemen te kampen hebben, zij ook nog een prijzenoorlog moeten doorstaan. Hij geeft aan dat de opkopers en de exporteurs nog steeds de prijs voor een baal padie bepalen. Bhikharie vertelt dat destijds de exporteurs overeenstemming hadden bereikt met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme om de exportkosten terug te brengen, om zo de rijstboeren een betere prijs te geven voor hun padie. Echter is hiervan tot op heden niets terechtgekomen. “De rijstboeren krijgen nog steeds een opkoopprijs opgelegd, die ver beneden hun kostprijs ligt”, zegt Bhikharie. Hij geeft aan dat de opkopers waarvan de meesten ook exporteurs zijn, de hoge exportkosten gebruiken als excuus voor de lage opkoopprijs.
De BSP heeft meerdere malen gepleit voor het instellen van een rijstorgaan, zoals in ons buurland, Guyana. Bhikharie legt uit dat dit orgaan bestaande uit deskundigen en vertegenwoordigers uit de rijstsector, zich kan buigen over het vaststellen van de opkoopprijs en geschillen binnen de sector zou kunnen beslechten. Echter merkt hij op dat er geen gehoor wordt gegeven aan het voorstel van de BSP. Hij vertelt dat er ook een rijtseminar is gehouden enkele jaren terug en dat alles op papier staat. Slechts de uitvoering moet volgens de BSP-voorzitter geschieden. Bhikharie zegt het gevoel te hebben alsof hij een roepende in de woestijn is. “De rijstsector is momenteel een auto zonder een stuur”, aldus Bhikharie.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles