De World Customs Organization (WCO) zou het geschil dat momenteel speelt bij de douane, kunnen beslechten. Dit stelt William Waidoe, lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën, in het parlement. Er is nog steeds geen oplossing gekomen voor de problemen die spelen bij het douanekorps. Ook het vervangen van het voormalig managementteam door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft niet geleid tot een oplossing van het geschil. De douanebond heeft de minister een ultimatum tot maandag gegeven. De bond eist dat de minister het managementteam onder leiding van August van Lobbrecht vervangt. Waidoe zegt dat Suriname op het juiste moment lid is geworden van de WCO. Hij vindt dat er een beroep gedaan moet worden op deze organisatie, zo-dat ze met haar ervaring en expertise een helpende hand kan bieden. Waidoe stelt dat hij de afgelopen dagen ook berichten heeft ontvangen dat er douaneambtenaren zijn die ondernemers een voorkeursbehandeling geven. Hij benadrukt dat hieraan een eind moet komen en juicht de actie vanuit de bond toe. “Ik hoop dat de douanebond aan het langste eind zal trekken om verandering in deze kwestie te brengen.” Hij haalt aan dat in het parlement hierover meerdere keren gesproken is op basis van informatie uit de samenleving, maar dat het nu aan de oprechte douaneambtenaren is om wakker te worden. De douanebond is gisteren met spoed bijeengekomen, nadat de maat bij de leden vol was. Volgens de bond treffen Van Lobbrecht en zijn team ad hoc maatregelen.
Willekeur en rancune vieren hoogtij binnen de organisatie. Begin deze week hebben klokkenluiders aan de bel getrokken over vermoedelijke malversaties bij de douane. Waidoe die de douane altijd kritisch heeft gevolgd, zegt dat het alom bekend is dat er ondergefactureerd wordt door corrupte ondernemers en douaneambtenaren. Hij is er daarom een voorstander van dat er vaste tarieven worden gehanteerd bij de invoer van goederen. Hij geeft als voorbeeld een auto met een deuk die als beschadigd voertuig ons land wordt ingevoerd tegen een veel lager tarief. Later wordt de auto uitgedeukt en voor een hoge prijs verkocht. “Zo-lang er mazen zijn in bestaande regels, zullen er altijd dieven zijn”, stelt Waidoe.
Volgens Waidoe moet er ook hard opgetreden worden door het ministerie van Finan-ciën, wanneer een douaneambtenaar be-trapt wordt op malversaties. Zo een ambtenaar moet op staande voet worden ontslagen. “Er zijn genoeg jongeren die in staat zijn het werk van de douane te doen”, zegt Waidoe. Doordat er niet hard wordt opgetreden en zaken door de vingers worden ge-zien, blijft volgens hem de corruptie bestaan. Suriname is als 183e land toegetreden tot de World Customs Organization (WCO), na het verkrijgen van stilzwijgende toestemming van het parlement. Suriname kan als lid gebruik maken van een reeks van verdragen en andere internationale instrumenten die gericht zijn op het stimuleren van de groei van legitieme internationale handel.
door Johannes Damodar Patak