Suriname heeft tekort aan specialistische verpleegkundigen

Er is een tekort aan specialistische verpleegkundigen in Suriname. Dit maakten Fauzia Niamut, verpleegkundig di-recteur van het Academisch Zieken-huis Paramaribo (AZP) en Caroline de Baas, hoofd van de Inspectie Verple-gende en Verzorgende Beroepen (IVV), vandaag bekend bij de diploma-uitreiking van zeventien verpleegkundigen in het Auditorium van het AZP. Deze verpleegkundigen zijn afkomstig uit verschillende instellingen.
Volgens Niamut is de medische zorg dynamisch, dat betekent dat verpleegkundigen zich steeds moeten scholen. Zij kunnen zelf de koers bepalen van hun loopbaan. Momenteel is er een tekort aan specialistische verpleegkundigen, daardoor hebben zij de mogelijkheid om die vacatures in te vullen. Scholing is ook belangrijk, omdat de tijden veranderen. De verpleegkundigen moeten volgens Niamut nu meer communiceren met de patiënten. Patiënten zijn mondiger en willen meer weten. Verpleegkundigen hebben bewust gekozen voor het beroep, er wordt dus verwacht dat zij het werk met liefde en respect uitoefenen. “Niet een ieder is in staat dit beroep uit te oefenen. Jullie zijn bewust gekozen en daarvoor moeten jullie de heer bedanken dat hij jullie gezegend heeft om dit werk naar behoren te doen.”
De verpleegkundigen moeten elkaar ook empoweren en durven aan te spreken als iets niet goed gaat. Het is volgens Niamut belangrijk dat zij elkaar corrigeren, om zo te voorkomen dat patiënten en hun familie, ontevreden zijn over de gegeven zorg en hun beklag doen. De Baas moedigde de verpleegkundigen aan om door te studeren en een rolmodel te zijn voor de overige verpleegkundigen. Ze waarschuwde de groep om geen slechte gewoontes van de oudere groep verpleegkundigen over te nemen. In de praktijk merkt zij op dat de slechte dingen eerder worden overgenomen. De verpleegkundigen moeten ook niet wachten op de instelling waar ze werkzaam zijn om hun verdere studie te betalen, maar proberen om in zichzelf te investeren. ‘Je moet je profileren en wees nieuwsgierig om iets nieuws te leren en wees correct naar een ander”, aldus De Baas. Anjali Gangapersad is als best geslaagde uitgeroepen, vanwege haar attitude en mooie cijfers. Daarnaast stond zij altijd klaar voor anderen, was altijd correct gekleed, had een minimum aan onderbroken dagen, voerde de werkzaamheden toegewijd uit en was een rolmodel voor de andere aankomende verpleegkundigen.

 

door Kimberley Fräser

More
articles