Regering wordt gevraagd werkschema aan te passen in 2019

De regering is in het kader van het bijwonen van vergaderingen in het parlement, gevraagd om in 2019 een ander schema aan te houden dan het schema van het laatste kwartaal in 2018. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg dit nadat kort voor de aanvang van de openbare vergadering van gisteren, niet duidelijk was wie de coördinator van de regering was en Mahinder Jogi (VHP) daar een opmerking over maakte.
Asiskoemar Gajadien (VHP) merkte op dat het college de grappenmakerij vanuit regering blijft tolereren. Hij zei dat er steeds meer verwatering optreedt. “Laat de samenleving getuige zijn dat de regering het parlement als speelbal neemt”, sprak hij. De president en de vicepresident wonen de vergaderingen bij. Indien de vicepresident afwezig is, treedt minister Soewarto Moestadja van Arbeid op als coördinator, die op zijn beurt wordt vervangen door minister Edgar Dikan van Regionale Ont-wikkeling. Jogi wilde weten wie er coördineert nu geen van de voornoemde personen aanwezig is in het parlement.
Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie, deelde mee dat aan hem gevraagd was de coördinatie van de regering op zich te nemen, omdat Moestadja uitlandig is, terwijl Dikan wegens verplichtingen in Broko-pondo, nog onderweg was naar Paramari-bo. Geerlings-Simons kon zich terugvinden in de opmerkingen en gaf aan dat het college met twee zaken rekening moet houden. Aan de ene kant hoort de regering erbij te zijn bij de behandeling van een wet en aan de andere kant moeten wetten in het belang van de samenleving behandeld worden. “Als het parlement in dit dilemma zit, kan er volgens de voorzitter afgesproken worden om de vergadering te stoppen of in het belang van de samenleving de vergadering voort te zetten. Als dat ons niet lukt, blijven we zitten met een aantal wetten die dit jaar niet kunnen worden afgehandeld”, stelde Geerlings-Simons. NDP-fractieleider André Misiekaba gaf net als Geerlings-Simons, de oppositie geen ongelijk. Ook hij vroeg de regering het komend jaar de zaak strakker te trekken zodat zij samen met het parlement het werk voor de samenleving kunnen doen. Hij zei dat de wet aan de ene kant afgerond moet worden, maar dat in het kader van verantwoording, de regeringsformatie in het parlement aanwezig moet zijn. Desondanks vroeg hij de oppositie voor medewerking om de vergadering voortgang te doen vinden onder de voorwaarde dat minister Dikan die Moestadja vervangt onderweg is en Pengel is gevraagd de zaak in de tussentijd te coördineren. Volgens de DNA-voorzitter ontstaan er achterstanden als het schema wordt aangepast aan de beschikbaarheid van de regering. Het parlement moet daarom tegen de gemaakte afspraken in wetten behandelen. “Het is soms moeilijk om de zaak te organiseren, maar de consequentie is dat minder wetten worden afgehandeld in DNA dan je zou willen”. De regering werd daarom gevraagd hun werkschema aan ta passen aan de vergaderschema.

 

door Priscilla Kia

More
articles