Belastingkwestie januari aan de orde

Robby Berenstein, coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) zegt aan De West, dat de vakbond in de tweede week van januari uitgenodigd is door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. De vakbond trekt al geruime tijd aan de bel, omdat de ambtenaren vanwege het huidige belastingsysteem, weinig overhouden van de aan hen toegekende loonsverhogingen.
Volgens Berenstein is het belastingsysteem drastisch omgevormd, waardoor de belastingdruk nu veel te hoog ligt. Ravaksur heeft in oktober een brief gericht aan president Desiré Bouterse, waarin de bond stelt dat de recente loonsverhogingen niet automatisch hebben geleid tot een verbetering van de koopkracht van de ambtenaren. Ravaksur heeft in de brief een aantal belastingverlichtende maatregelen genoemd. Deze maatregelen wil de bond ook bespreken.
Deze maand hebben de ambtenaren weer ervaren dat zij weinig overhouden van hun salaris. Op sociale media hebben de ambtenaren hun misnoegen geuit. Ambtenaren zijn erg teleurgesteld over de inhouding die gepleegd wordt op het bedrag dat betaald wordt met terugwerkende kracht (twk).
Een reactie was: ‘Zonder twk zou ik toch op het bedrag komen met twk erop. Lanti yu tof boi’. Ambtenaren die meer dan SRD 3000 ontvangen, moeten 38 procent loonbelasting betalen. Ook wordt 10 procent pensioenpremie, 4 procent ziektekostenverzekering (SZF) en 4 procent AOV ingehouden.
In januari 2019 wordt de Wet Rij- en Voertuigenbelasting opnieuw ingevoerd, wat volgens Berenstein een extra druk zal uitoefenen via de indirecte belastingen. “Als het aan mij lag, zou de uitnodiging eerder kunnen, maar heb vernomen dat de minister uitlandig is”, aldus Berenstein.

door Kimberley Fräser

More
articles