December 1, 2018


VIS IN DE UITVERKOOP


December 1, 2018

De regering Bouterse toont steeds weer dat zij zich niet druk maakt met de toekomst van ons geliefd land, Suriname. China krijgt steeds meer mogelijkheden in ons land om Surinaamse rijkdommen weg te dragen zonder dat het volk daar enig voordeel bij heeft. De regering laat het toe, omdat zij zeker een goede deal met China heeft kunnen maken waaruit zij zelf voordeel kan trekken. Eerder deze week bleek dat er vijf tot zes grote trawlers uit China zich bevinden voor de Surinaamse kust. De vraag is of de Chinezen beschikken over de nodige vergunningen om met deze megavissersboten te vissen in de Surinaamse wateren. De regering heeft nog niets hierover gezegd. De boten zijn meer dan 50 meter lang en hebben een motorvermogen van meer dan 2000 pk. Dat wil zeggen dat wanneer de Chinezen toestemming krijgen om met deze boten te vissen, de visserijsector in ons land in grote problemen zal komen. Vooral de bevolkingsvisserij in Commewijne zal doodbloeden, gezinnen zullen geen inkomsten meer hebben, omdat de vissers helemaal geen kans meer zullen maken om genoeg vis te vangen. De trawlers zijn fabrieksboten, dat wil zeggen dat de vis die gevangen wordt gelijk verwerkt wordt. De boten zijn uitgerust met een koelruimte waarin de vis opgeslagen wordt. Het moederschip dat zich elders op zee bevindt, haalt de vis op en vervoert die naar China. Suriname zal niets van deze vis zien. Het is te hopen dat de regering tot bezinning komt en de trawlers linea recta terugstuurt naar China. Doet ze dit, dan laat ze zien dat zij het meent met de Surinaamse vissers.