December 1, 2018


Surmac-lab kan diensten uitbreiden met SOS-certificering


December 1, 2018

Surmac N.V. heeft gisteren van Catterpillar de SOS Services Standardizations Plaquette voor het bedrijfslaboratorium in ontvangst genomen. SOS staat voor Schedule of Oil Sample. Deze onderscheiding heeft het bedrijf als vijfde in de regio mogen ontvangen. Hiermee kan Surmac zijn diensten uitbreiden naar de regio. Jerrel Ramgatie, labaratorium supervisor, zei dat het Surmac laboratorium bepaalde vloeistoffen analyseert om te weten wat de risico’s ervan zijn voor een Catterpillar-machine. De vloeistoffen die het lab kan analyseren zijn smeerolie, koelmiddel en brandstof. De vertegenwoordiger van Catterpillar, Jose Calvo, haalde aan dat deze certificering Surmac in staat stelt om zijn diensten uit te breiden naar de Catterpillars-afkopers in Suriname en in de regio. Hij haalde aan dat Guyana en Trinidad wel dealers zijn van Catterpillar, maar nog niet SOS gecertificeerd zijn. “Deze landen kunnen dan hun samples opsturen naar Suriname in plaats van naar de Verenigde Staten”, zegt Ramgatie. Het lab van Surmac verricht de analyses tegen een vergoeding. De start van het lab begon in 2016 en Surmac begon vanaf 19 april 2017 met het analyseren van vloeistoffen. Ramgatie wees de pers tijdens een rondleiding op de moderne apparatuur van het laboratorium waarmee de vloeistoffen geanalyseerd kunnen worden. Het laboratorium van Surmac kan olie conditie analyse, metaalslijtage, viscositeit (stroperigheid) en contaminatie analyses uitvoeren. Het analyseren van vloeistoffen heeft diverse voordelen, zo heeft de eigenaar dankzij de analyse constant een overzicht van de conditie van zijn machine. Daarnaast kan de eigenaar onverwachte reparties van zijn machines voorkomen. Ramgatie wees er ook op dat wanneer de vloeistoffen tijdig worden geanalyseerd, de levensverwachting van de machine kan worden verlengd. Het laboratorium van Surmac analyseert op jaarbasis ruim 19.000 oliemonsters.   door Richelle Mac-Nack