Srefidensi in de sfeer van paars gebracht

Hoewel VHP-assembleelid Ma-hinder Jogi vindt dat de voorbereidingen voor de viering van 43 jaar staatskundige onafhankelijkheid op zondag 25 november te Sara-macca, goed verlopen, is hij van mening dat deze nationale aangelegenheid een andere uitstraling heeft gekregen, namelijk de kleur paars van de NDP. Het is, zo zegt hij, jammer dat de samengestelde commissie een andere identiteit geeft aan het geheel. “Het is geen feest van de NDP, maar van land en volk en die uitstraling moet het ook krijgen”, meent Jogi.
De regering heeft al enkele jaren een lijn uitgezet waarbij Onafhankelijkheidsdag, Srefidensi, elk jaar in een ander district wordt gevierd. Een voordeel is dat elke district aan de beurt komt, een nadeel is dat de uitgaven veel hoger liggen. In Paramaribo is het logistieke gedeelte goedkoper, maar trek je naar de districten, dan moeten er volgens Jogi meer kosten in rekening gebracht worden. Wat dit laatste betreft, zegt Jogi benieuwd te zijn naar het totale kostenplaatje. Gezien het land in een moeilijke periode verkeert, vindt hij het belangrijk dat gelden op een verantwoorde wijze uitgegeven worden. Overi-gens merkt hij dat de voorbereidingen vlot verlopen, wat zorgt voor een positieve sfeer in Saramacca.
Maar wat de organisatie be-treft, is er wel een minpunt. Zo moeten autobezitters in Groningen zich registreren. Ze krijgen bij de registratie een sticker om op hun voertuig te plakken. Ze worden volgens Jogi als het ware beperkt om zich te verplaatsen. Een ander minpunt is dat de ondernemers te Groningen verplicht zijn hun winkels te sluiten op die dag, omdat anderen in de gelegenheid worden gesteld. Gezien er op die dag een drukte verwacht wordt, vindt Jogi dat lokale ondernemers juist op deze dag de gelegenheid moeten hebben om hun producten te verkopen.

More
articles