Protestacties op 30 november tegen rij- en voertuigenbelasting

The Next Generation Movement (NGM) en Lionel Zweers, houden op 30 november afzonderlijke protestacties tegen de rij- en voertuigenbelasting. De actie van NGM vindt plaats aan het Kerkplein, die van Zweers voor het Kabinet van de President. Het gaat in dezen om twee verschillende acties. NGM heeft burgers massaal opgeroepen om op 30 november in groten getale te voldoen aan hun verplichting, namelijk het betalen van de rij- en voertuigenbelasting. Door fysiek aanwezig te zijn, wil de organisatie laten zien dat de nieuwe belasting onrechtvaardig en onbehoorlijk is tegenover het volk. Zweers heeft op Facebook mensen opgeroepen om hun voertuig voor het Kabinet van de President te stoppen en te protesteren.
Xaviera Jessurun van NGM, zegt tegenover de krant dat er niets mis is met het betalen van belasting, maar ze heeft er wel problemen mee wanneer de regering de betaling hiervan niet kan rechtvaardigen. “Dit geeft aan dat je niet transparant bent en dat er geen sprake is van good governance.” De organisatie wil aan de regering laten zien dat de periode waarin zij de belasting int, namelijk november-december, niet geschikt is en ook niet haalbaar.
Jessurun zegt dat de eerste stap is om de regering hiervan te overtuigen en dat de eis van NGM is dat de betaling van de rij- en voertuigenbelasting wordt verschoven. De activiste is ervan overtuigd dat als slechts 1 procent van de autobestuurders massaal de belasting gaat betalen, de overheid niet in staat zal zijn om deze mensen af te handelen. Wat de consequenties kunnen zijn voor het niet kunnen voldoen aan de betaalplicht tijdens de protestactie, is volgens haar een andere zaak.
Zweers is een Surinaamse ondernemer. Het invoeren van de rij- en voertuigenbelasting is voor hem de druppel geweest die de emmer heeft doen overlopen. Hij vertelt dat het om afzonderlijke acties gaat, maar de partijen hebben wel onderling afspraken met elkaar gemaakt, namelijk dat zij rekening houden met elkaars actie. Zweers geeft aan dat hij weet wat de impact kan zijn van zijn actiemodel, namelijk dat er hard opgetreden kan worden door de regering. Echter vraagt hij zich af hoe men bijvoorbeeld tweehonderd auto’s zal kunnen verwijderen in één keer. Zweers eist met zijn actie dat de rij- en voertuigenbelasting wordt herzien of teruggedraaid. Hij heeft ook de ondersteuning van Raoul Helling, voorzitter van de Surinaamse Politiebond en Maisha Neus, leider van de politieke partij Strei!. Jessurun waardeert elke actie vanuit de samenleving, maar zegt dat The Next Generation Movement haar eigen actiemodel en strategie heeft. “Wij houden ons aan wet en regel. Daarvoor staan wij”, zegt de activiste.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles