Aantal malariagevallen stijgt wereldwijd weer

Wereldwijd stijgt het aantal malaria-infecties. In de afgelopen jaren was juist een da-ling ingezet. De World Health Organization (WHO) komt met een actieplan. In 2017 steeg het aantal malariagevallen van 217 miljoen naar 219 miljoen, blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers http://www.who.int/malaria/publications/world-malaria-report-2018/en/ . Het is het tweede jaar op rij waarin sprake is van een stijging. Tot 2016 sprake was van een daling. In 2010 werden er 239 miljoen in-fecties geregistreerd en in 2015 214 miljoen.Ongeveer 70 procent van alle doden viel in 2017 in India en tien Afrikaanse landen: Burkina Faso, Kameroen, de De-mocratische Republiek Congo, Ghana, Mali, Mozambique, Niger, Nigeria, Oegan-da en Tanzania. India boekte vooruitgang door het aantal infecties in 2017 met bijna een kwart te verminderen. In de Afrikaanse landen was sprake van een stijging.
Een positieve ontwikkeling is dat Paraguay malariavrij is verklaard. Daarmee is Para-guay het eerste land in de Amerika’s dat deze status krijgt in 45 jaar tijd. Het aantal landen dat malaria bijna geëlimineerd heeft, is nu gegroeid van 37 naar 46.
Drie landen, Algerije, Argentinië en Oezbeki-stan, hebben een officiële malariavrij-certificering aangevraagd bij de WHO.
De financiering voor malariabestrijding is afgevlakt, zegt de WHO, die geldgebrek als een van de belangrijkste oorzaken van de stijging aanwijst. Van de 3,1 miljard dollar die in 2017 beschikbaar was, was 28 procent afkomstig van overheden in landen die kampen met malaria. De Verenigde Staten blijven de grootste donor, met een bijdrage van 1,2 miljard (39 procent) in 2017. Tegen 2020 is er jaarlijks minstens 6,6 miljard dollar nodig, zegt de WHO. Dat is ruim dubbel zoveel als het huidige budget. De gezondheidsorganisatie wil per land een plan van aanpak introduceren om preventie, behandeling en financiering te verbeteren.

More
articles