November 20, 2018


Voorbereidingen Suriname voor Consude Games in volle gang


November 20, 2018

De voorbereidingen voor de Consejo Sudamericano del Deportes Escolares (Consude Games) zijn in volle gang. Dit jaar wordt de 24ste editie van 1 tot 9 december in Arequipa, Peru gehouden. Deze spelen dienen als meetmoment voor de Surinaamse sporters, waaraan scholieren tussen 12 en 14 jaar meedoen. Suriname participeert voor de 7de keer en neemt deel aan acht takken van sport. De selecties zijn reeds in training. De Consude Games zijn de Zuid-Amerikaanse Schoolsport Spelen, waarbij vriendschapsbanden tussen landen worden verstevigd door acceptatie van elkaars cultuur. De Stichting Schoolsport Federatie Suriname (SSFS) is vanuit het ministerie van Sport- en Jeugdzaken belast met de voorbereiding en uitvoering van de deelname van Suriname aan dit internationaal schoolsportevenement. De acht takken van sport waaraan Suriname deelneemt, zijn schaken, atletiek (ook atletiek voor scholieren met een beperking), basketbal (jongens en meisjes), zaalvoetbal (jongens), tafeltennis, judo (jongens en meisjes), zwemmen en volleybal (jongens en meisjes). Totaal nemen ongeveer negentig Surinaamse sporters deel aan de spelen. Suriname heeft het afgelopen jaar tijdens de Consude Games in Boli-via 2 gouden en 1 bronzen medaille behaald. Alicia Grootfaam won goud op het onderdeel kogelstoten en Ilona Enser deed dat op het nummer verspringen. De bronzen medaille werd gewonnen op het onderdeel estafette 5×80 meter. Het team bestond uit: Cherish Dik-moet, Chenelva Wienamba, Tanisha Sabajo, Ilona Enser en Bernice Kortstam. Behalve Suriname en gastland Peru participeren dit jaar ook Argentinië, Bolivia, Bonaire, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraquay, Peru, Uruguay en Venezuela aan de Consude Games.