SLM-directie krijgt ultimatum tot vrijdag

De Bond van Personeel bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (BPSLM) heeft gisteren tijdens een spoed algemene ledenvergadering in het gebouw van de Vakcentrale C-47, een ultimatum gesteld aan de directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). De bond zal vandaag een schrijven doen toekomen aan de directie waarin geëist wordt dat het schrijven met betrekking tot de ontruiming van het bondskantoor teruggedraaid wordt, vervolgens dient de directie met de bond om de tafel te gaan zitten om de cao-onderhandelingen voort te zetten. Volgens bondsvoorzitter Robby Maaijen, heeft de directie tot uiterlijk vrijdag 16 november om 14.00 uur om dit te doen. In geval de directie in gebreke blijft, zal worden overgegaan tot het voeren van actie.
De bond wil dat de directie haast maakt met de cao. “We gaan misschien tien keer over de oceaan zwemmen voordat dit bestuur zaken uit de cao gaat halen. We gaan ze aanhoren, maar we gaan terugkomen dat u dat goed- of afkeurt.” Volgens Maaijen probeert de directie tweedracht te zaaien en probeert ze de leden op te hitsen tegen hem. “Als u meegaat met wat de directie wilt, betekent dat niet het einde, omdat ze steeds zal proberen het bestuur te snoeien”, sprak Maaijen. Volgens hem ligt het aan het bestuur en de leden als zij zich zwak gaan opstellen, waardoor de directie de kans zal krijgen haar werk voort te zetten. De voorzitter sprak over een uitgezet plan wat uitgevoerd zal worden, maar dat hij in een kleinere setting kenbaar zal maken aan de leden.
De BPLSM krijgt in deze strijd de volle ondersteuning van de Vakcentrale C-47 die gisteren ook aanwezig was op de vergadering. “U gaat nergens. Dat gebouw is tot stand gekomen door strijd, door overleg. Er is een bepaald model ontstaan binnen het bedrijf. Die ruimte heeft waarde getoond voor de vakbond en het bedrijf”, zei C-47-voorzitter Robby Berenstein over de aanstaande ontruiming van het kantoor dat de bond gebruikt. Volgens hem valt het faciliteren van de bond onder de conventie over de vrijheid van vakverenigingen. Als de wetten volgens hem niet nageleefd worden, moet dat volgens Berenstein afgedwongen worden. Hij sprak van een bloedserieuze zaak die met de totale vakbeweging in Suriname te maken heeft. De vakcentrale heeft gemeend om ten aanzien van het gebeurde, aanstaande vrijdag een spoed assemblee van de arbeid te houden waarbij de lidorganisaties van C-47 verder zullen worden geïnformeerd.

 

door Priscilla Kia

More
articles