Diabetes mellitus is een ziekte waar wereldwijd miljoenen mensen aan lijden. Opmerkelijk is dat er steeds meer kinderen deze ziekte krijgen, veelal als gevolg van een verkeerd voedingspatroon en weinig beweging. Mensen kiezen er vaak om buitenshuis te eten en krijgen op die manier veel suiker en vetten binnen. Maar wat ons lichaam niet nodig heeft, wordt opgeslagen. Hierdoor zullen je organen minder goed functioneren en het gevolg hiervan is dat er een tekort ontstaat in het lichaam, waardoor ziektes kunnen ontstaan. Dit legt Graciële Nijman, diabetesverpleegkundige van het EFS College/Covab uit in een gesprek met de krant.
In verband met Wereld Diabetes Dag werd vandaag een gezondheidsplein georganiseerd door studenten diabetesverpleegkundige van het EFS College Covab en de Vereniging van Diabetes Verpleegkundigen in oprichting.
Het gezondheidsplein werd gehouden te Mata Gauri. Het is belangrijk dat er op deze dag extra aandacht wordt besteed aan diabetes, dat op de derde plaats staat van doodsoorzaken. “Als studenten willen we hier verbetering in brengen door voorlichting te geven aan de gemeenschap. We willen de gemeenschap onder de aandacht brengen dat zij bewuste keuzes moeten maken omtrent hun gezondheid. Jij bepaalt als individu wat je wilt, maar dan moet je ook weten wat goed is en die informatie willen wij de gemeenschap geven”, aldus Nijman.
Er waren presentaties gegeven door een internist en een diëtist. De internist gaf informatie over de compilaties van deze ziekte, en over wat er allemaal gebeurt in het lichaam van een diabeet en welke schade er plaatsvindt in het lichaam. Uit de vragen die de doelgroep stelde, bleek dat er nog veel mensen zijn die niet weten wat diabeten mogen eten en op welke tijdstippen er het beste gegeten kan worden.
Op het gezondheidsplein werd informatie gegeven over suikervrije producten. Er werd aandacht besteed aan voetzorg. Er waren ook producten voor diabeten verkrijgbaar zoals bloedsuikerapparaten en diabetes teststrips, bloeddrukapparaten. Verder was er gelegenheid om de bloeddruk en het bloedsuikergehalte te laten meten.
-door Kimberley Fräser-