‘Pre-electorale combinaties niet verbannen’

Het lijkt er sterk op dat de Kieswet gewijzigd zal worden. Het in een pre-electorale combinatie de verkiezingen ingaan, zal verboden worden. August Boldewijn, bestuurskundige, is van mening dat het verbannen van pre-electorale combinaties in één keer, te hoog gegrepen is. Hij geeft aan zelf geen voorstander te zijn van deze combinaties, maar ziet liever dat die niet worden verboden, maar buiten beschouwing worden gelaten.

Boldewijn vertelt dat er voorstellen moeten worden gedaan aan politieke partijen om geen pre-electorale combinaties te vormen.

Hij geeft aan dat een van de democratische principes is dat iedereen gelijke kansen moet hebben. De bestuurskundige zegt dat pre-electorale combinaties te vergelijken zijn met een bokswedstrijd waarbij de ene partij uit drie mensen bestaat en de andere uit slechts één. Dit maakt dat de partij met drie mensen meer kans maakt om te winnen. “Precies zo is het bij de pre-electorale combinaties”, zegt Boldewijn.

Hij legt uit dat het verbannen van pre-electorale combinaties inhoudt, dat het geen zin heeft om combinaties vooraf te vormen, omdat die niet aan de verkiezingen deel kunnen nemen. De politieke partijen zullen of alleen de verkiezingen in moeten gaan of in een grote partij moeten opgaan. Partijen die voor het laatste kiezen, zullen ophouden te bestaan. Hij noemt als voorbeeld de NDP en de HVB. Indien de HVB ervoor kiest om op te gaan in de NDP, dan bestaat de HVB niet meer. Overigens denkt de bestuurskundige dat politieke partijen niet zo gemakkelijk in een andere partij zullen opgaan. Hij vermoedt eerder dat zij alleen de verkiezingen in zullen gaan. Boldewijn zegt dat het gevolg hiervan zal zijn dat er een fragmentatie van stemmen gaat ontstaan, wat geen gezonde zaak is binnen een democratie. Fragmentatie ontstaat wanneer men kiest op basis van politieke relaties en niet op ideologie, zoals in Europa. De bestuurskundige stelt dat grote partijen beter zijn in een democratie. Dit wil volgens hem niet zeggen dat kleine partijen ondemocratisch zijn.

Het opgaan in een andere partij zal volgens hem helemaal aan het bestuur van de partij liggen. Hij geeft aan dat dit een intern besluit is dat genomen moet worden. Hij benadrukt dat het verbannen van pre-electorale combinaties absoluut niet wil zeggen dat de kleine politieke partijen verplicht zijn om op te gaan in een van de grote politieke partijen.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles