Alcoa-kwestie op internationale agenda

Onder auspiciën van de IndustriALL Global Union (IGU) wordt in samenwerking met de Vakcentrale C-47, die ook bij deze internationale organisatie is aangesloten, op 12 en 13 november de Sub regional meeting for the Caribbean voor het eerst in Suriname gehouden. Er zal onder andere gesproken worden over de problemen waarmee de lidbonden van deze organisatie kampen. In dit kader wordt er aandacht besteed aan de Alcoa-kwestie in Suriname, maar ook aan de sluiting van de olieraffinaderij en de staalindustrie op Trinidad and Tabago. C-47-voorzitter Robby Berenstein uitte zijn bezorgdheid over de Alcoa-kwestie: “We feel left alone by the government.” Morgen zullen de deelnemers het Suralco gebied aandoen, waar ze een beter beeld zullen krijgen van de ontwikkelingen.

Ancel Roget, President General van de Oilfields Workers Trade Union (OWTU) tevens lid van het uitvoerend comité van IGU, zei dat er over het algemeen een zwakke arbeidswetgeving is en dat overheden de rechten van de werknemers onvoldoende beschermen. “Niemand zal je rechten beschermen behalve jij. Niemand zal opkomen voor werknemers, maar voor zichzelf.” Hij benadrukte het belang van werknemers in zijn geheel. Zonder arbeiders, zonder mensen, kan er geen rijkdom worden gecreëerd, geen economie en geen overheid. Volgens Roget is het belangrijkste tijdens deze meeting om de kracht en de durf te hebben om terug te vechten. “Als we zelf niet voorzichtig zijn als werkers, verliezen we het vertrouwen en geloven we in onszelf.”

Laura Carter, Regional Officer van IGU, zei dat soortgelijke situaties die door multinationls gecreëerd worden, in veel landen plaatsvinden. Wat Suralco betreft, heeft deze multinational een grote bijdrage geleverd aan onder andere onze economie, maar heeft tegelijkertijd vele problemen achtergelaten. ‘’Suralco nam meer dan dat het gaf.” Carter moedigde aan om de situatie niet alleen aan te pakken. Vandaar het belang van deze meeting om bij elkaar te komen en samen te brainstormen over hoe om te gaan met multinationals in zo een verband. Arbeidminister Soewarto Moestadja gaf aan dat er sinds zijn aantreden in 2015 tot heden, er progressie is gemaakt wat arbeid betreft. De regering is al geruime tijd bezig deze sector te moderniseren.

De conferentie wordt gehouden in Hotel Ramada en alle Caribische vakbonden die zijn aangesloten bij de IGU, welke wereldwijd 50 miljoen werkers vertegenwoordigd, verspreid over 140 landen, nemen deel. Het betreft werknemers uit de sectoren metaal, olie, energie, chemische, mijn en textiel industrieën, sectoren waar C-47 met haar vakbonden bij is aangesloten. Er zullen uiteraard standpunten worden ingenomen over deze onderwerpen. Verder worden ook de trends behandeld die zorgen voor een transformatie binnen de verschillende industrieën, zoals Industrie 4.0 (4e industriële revolutie), energie transitie en veranderingen binnen de global supply chains. De trends hebben een enorme impact op de arbeidsomstandigheden in deze industrie wereldwijd.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles