Bushouders NVB kunnen niet meer voorschieten

De bushouders die de routes van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) onderhouden, zijn over de maanden september en oktober nog steeds niet uitbetaald. Dit zegt de ondervoorzitter van de Organisatie voor Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), Iwan Woon, tegenover De West. Hij haalt aan dat de bushouders niet langer in staat zijn de regering voor te schieten. “In plaats van dat wij gesubsidieerd worden, moeten wij de overheid subsidiëren”, haalt hij aan.

De OBS-ondervoorzitter zegt vanaf 22 oktober bezig te zijn met het NVB en het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), maar hem wordt steeds hetzelfde voorgehouden, namelijk dat de stukken betreffende de uitbetalingen bij het ministerie van Financiën liggen en dat het ministerie de overmaking moet verrichten.

De OBS wacht dit weekend nog af en kijkt wat er dan uit de bus komt. Als blijkt dat de bezoldigingen de volgende week niet over zijn gemaakt, zullen de bushouders volgens Woon het werk lamleggen. De ondervoorzitter wijst erop dat de bushouders geen geld meer hebben om te voorzien in de kosten die gepaard gaan met de benzine. “De prijzen van brandstof zijn enorm gestegen, 1 liter diesel kost al SRD 6,80. We hebben geen geld om te tanken, laat staan voor de onderdelen, die ook in prijs zijn gestegen.”

Woon zegt dat behalve de reguliere betalingen van de maanden september en oktober, de bushouders ook hun twk, die in augustus 2017 is afgesproken met de regering, nog moeten ontvangen. De OBS had aan de regering gevraagd om een verhoging van 40 procent, maar moest vanwege een gebrek van financiën van de kant van de overheid, genoegen nemen met 25 procent, De twk loopt vanaf mei 2016, wat betekent dat de bushouders vanaf mei 2016 tot en met juli 2017, hun twk nog uitbetaald moeten krijgen. “Over het overige 15 procent moeten we weer om de tafel gaan zitten met de autoriteiten, echter hebben we steeds moeten aanhoren dat er geen geld daarvoor is”, aldus de OBS-ondervoorzitter.

Gezien de bushouders nog steeds wachten op hun gelden en daardoor moeilijk de brandstofprijzen kunnen betalen, heeft de OBS een brief gericht naar het NVB waarin zij vraagt naar een compensatie van SRD 2 op een liter diesel. Maar de bond werd gewezen op het gebrek aan financiën. De NVB heeft de brief nu doorgeleid naar het ministerie van OWT&C.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles