Miljoenen Venezolanen ontvluchten land wegens instortende economie

Het aantal Venezolanen dat het land heeft ontvlucht vanwege de slechte economische situatie en de politieke onrust, is opgelopen tot 3 miljoen. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de Verenigde Naties (VN). Dit betekent dat ongeveer 10 procent van de bevolking op de vlucht is geslagen.

Volgens de VN bevinden 2,4 miljoen Venezolanen zich in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De rest is opgevangen in andere delen van de wereld.

Het buurland Colombia heeft aan het grootste deel van de Venezolanen onderdak geboden: meer dan een miljoen. Hierna volgt Peru met ruim een half miljoen vluchtelingen, daarna  Ecuador (220.000), Argentinië (130.000), Chili (100.000), Panama (94.000) en Brazilië met 85.000

Vertegenwoordiger Eduardo Stein van de vluchtelingen- en migratieorganisaties van de VN, waarschuwt dat de bereidheid van de landen in de regio om de Venezolanen op te vangen, in gevaar komt als de rest van de wereld niet ook een bijdrage levert.

‘‘De landen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied hanteren een lovenswaardig opendeurenbeleid, maar hun mogelijkheden om de vluchtelingen op te vangen, staan onder druk. Een onmiddellijke en meer krachtige reactie van de internationale gemeenschap is nodig, wil deze vrijgevige houding en solidariteit niet in gevaar komen’’, aldus Stein.

De landen in de regio overleggen aan het einde van de maand over de aanpak van de vluchtelingencrisis.

De meeste Venezolanen ontvluchten het land vanwege de instortende economie. Venezuela was ooit een van de meest welvarende landen in de regio, mede dankzij de olie-inkomsten. Het land heeft een van de grootste oliereserves in de wereld. Maar door de dalende olieprijs, corruptie en het slechte beleid door de regeringen van de presidenten Hugo Chávez en Nicolás Maduro, is Venezuela in de afgelopen twintig jaar een verpauperd land geworden. De inflatie loopt dit jaar mogelijk op tot 1 miljoen procent, zo waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds.

De regering-Maduro ontkent echter dat er een vluchtelingencrisis is. Maduro heeft zijn landgenoten opgeroepen ‘’te stoppen met het schoonmaken van de toiletten in het buitenland’’, en terug te keren.

 

More
articles