De situatie binnen het Nationaal Leger

Suriname heeft kopzorgen. Er heerst binnen de samenleving ook bezorgdheid over de situatie binnen het Nationaal Leger. Het ontbreken van een bevelhebber doet zich voelen en houdt de aandacht van de samenleving vast. Hoofdbestuurslid Hesdy Pigot van de Nationale Partij Suriname, NPS, heeft het over: ’’een verontrustende situatie. Het ontbreken van een bevelhebber kan niet. Op het moment bepaalt de minister alles. Structuren worden hierdoor kapotgeslagen.’’

Minister gedaald in waarde

NPS-voorzitter Gregory Rusland had het over de opmerking van de minister van Defensie in De Nationale Assemblee. ‘’Dat hij mensen helpt. Dat hij ook Etnel heeft geholpen, maar dat hij het niet meer zal doen. Mevrouw Simons heeft na deze uitspraak de vergadering geschorst. Na de hervatting van de vergadering, werd het lid Etnel in de gelegenheid gesteld om te reageren. Het ging om een sociale activiteit. Etnel heeft zoals het normaal toegaat, gevraagd om medewerking. Het ging om het belang van kinderen. En als je dan met een bus van het leger inspringt, het is niet jouw bus, is het onjuist om een dergelijke uitspraak te doen. Mijn waardering voor de minister is gedropt, want dat doe je niet.’’

NPS over de tong in Bakana Tori

Tijdens uitzendingen van het radioprogramma ‘Bakana Tori’, gaat de NPS danig over de tong. Er wordt onomwonden in de ether gestuurd, dat de NPS bezig is met het leger en onrust zaait. Voorzitter Rusland heeft daarvoor geen goed woord over. ‘’U moet begrijpen, dat het een zeer gevoelige zaak is. Men probeert ons in een bepaalde richting te brengen om rommel te creëren en daarmee hun zaken trachten te rechtvaardigen. Het is daarom geboden dat de NPS alert blijft.’’

Wat borrelt er binnen het Nationaal Leger

Naar zeggen van Rusland heeft hij de minister van Defensie in de wandelgangen van De Nationale Assemblee, aangesproken met de vraag: ‘’Wanneer komt er een bevelhebber?’’ Het antwoord bleef uit. Het kan niet zo zijn, dat een minister ook directeur en bevelhebber is. U hebt gemerkt hoe hij bij een simpele vraag van Etnel ontploft. Zulk een reactie, de agressiviteit van de minister doet nog meer vermoeden dat er dingen borrelen binnen het leger.

Bureau Veiligheid

De verandering in de top van het Bureau Veiligheidsdienst is ook het gesprek van de dag. Personen worden vervangen en overgeplaatst. Ook bij het Korps Politie is zulks het geval. Deze zaken hebben de aandacht van De Nationale Assemblee.

HD (Naam bij de redactie bekend)

More
articles